2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşet

BTK, depremde yaptığı ‘bant daraltması’na ilişkin ‘bilgi edinme’ davasını kaybetti

0

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili yıkan depremlerin ardından X’e (Twitter) erişimi kısıtlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) karşı açtığı ‘bilgi edinme’ davasını kazandı.

BTK depremden iki gün sonra 8 Şubat’ta 10 saat süreliğine X’in bant genişliğini daraltımı, kullanıcıların X’e erişimini kısıtlamıştı.

Sosyal medya platformu, söz konusu dönemde arama-kurtarma çalışmaları, yardım talepleri ve haberleşme için yoğun bir şekilde kullanılmıştı. Enkaz altında kalanlar başta olmak üzere çok sayıda depremzede seslerini ve bulundukları yeri buradan yakınlarına ulaştırmaya çalışıyordu. Ancak yapılan bant daraltmasıyla bu sesler kesildi.

Bakan, ‘Gerekliydi ki yapıldı’ demişti

Geçen nisan ayında bir televizyon kanalında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaosmanoğlu, “neden bant daraltması yaptınız” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Gerekli bir durum vardı ki, yapıldı. Sonuçta yapılması gereken konuydu. Yanlış bir karar olsa yapılmazdı zaten. Teknik olarak izahı vardı. Olağanüstü bir afet durumu var. Orada böyle bir şey yapılması gerekiyordu demek ki.”

BTK: Dezenformasyon, manipülasyon, korku, panik yaratma…

Yaman Akdeniz’in yaptığı ve yargı kararlarını ve bu yargı kararlarının alınmasını talep eden Cumhurbaşkanlığı ve BTK yazılarını talep ettiği bilgi edinme başvurusuna BTK  şu yanıtı vermekle yetindi:

“6 Şubat 2023 tarihinden itibaren Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerini de etkileyen deprem felaketleriyle mücadeleyi doğrudan etkileyen ve yer yer sekteye uğratan dezenformasyon ve manipülasyon içerikli yayınların toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabileceği nedeniyle 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 60’ıncı maddesinin onuncu fıkrası kapsamında gerekli tedbirler alınmış olup bu tedbirler Hakim tarafından onaylanmıştır.”

Bunun üzerine idari yargıya giden Akdeniz’in Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada ise BTK, talep edilen belgelerin “Hizmete Özel” gizlilik derecesi niteliğinde olduğunu bildirdi.

19 Mart’ta sonuçlanana davada İdare Mahkemesi Akdeniz’i haklı buldu. Oybirliği ile davayı kabul ederek, davalı idarenin işleminin iptaline karar verdi:

“Davacı tarafından, meydana gelen depremden 2 gün sonra en etkili iletişim araçlarından biri olan Twitter’da bant daraltma uygulamasına gidilmesine ilişkin alınan kararların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında verilmesi amacıyla yapılan başvurunun, talep edilen bilgi ve belgelerin hangi gerekçeyle gizli olduğu ve hizmete özel milli gizlilik derecesine sahip olduğu sebebiyle birlikte belirtilmeksizin reddedilmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Akdeniz dava sürecini özetlediği sosyal medya paylaşımında “Talep ettiğim beş belgenin bir tanesi Cumhurbaşkanlığı kararı, iki tanesi yargı kararı, iki tanesi ise bu yargı kararlarının alınmasını talep eden Cumhurbaşkanlığı ve BTK yazılardır. Bu belgelerin herhangi bir gizlilik niteliği olamaz. Kaldı ki ortada herhangi bir gizlilik kararı da yoktu. Kamunun haber alma ve bilgi edinme hakkı asla engellenemez. Engelleyenlerle de mücadeleye devam edeceğim” dedi.

BTK şimdi mahkemenin kararına ya itiraz edecek ya da Akdeniz’in taleplerini karşılayacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.