2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEkolojiManşet

Antakya: Yine zeytinlikler, yine acele kamulaştırma, yine TOKİ

0

6 Şubat depremlerinin en çok hasar yarattığı Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Hancağız Köyü’nde “acele kamulaştırma” uygulaması kapsamında el konulan arazilerdeki 70 ila 100 yaşındaki zeytin ağaçları konut yapmak için kesildi.

Bir kısmı özel mülkiyette olan diğer kısmı da Hazine arazisi olup Hancağız halkına kiralanan yaklaşık 100 dönümlük alanda, depremlerin ardından köylülerin tapularına el konulmuş; kiralanan zeytinlikler de üreticilerin ellerinden alınmıştı.

Vatandaşlar bugün ihbar üzerine zeytinliklerine gittiklerinde onlarca zeytin ağacının kesildiğini gördü.

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, “Alana gittiğimizde, ortalama 70 ila 100 yaşında onlarca zeytinin kesildiğini gördük. Katledilen zeytinliklerimizin üzerine ise 273 hanelik TOKİ konutlarının yapılacağını öğrendik. Zeytinlerin başında toplanan Hancağızlılar umutsuz ve çaresiz bir şekilde kime ve neye karşı savaşacaklarını şaşırmış durumdalar” dedi.

‘Her gün bir çevre katliamı’

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a göre, tek bir zeytin ağacının kesilemeyeceğini, zeytinliklerin yok edilemeyeceğini hatırlatan Karasu şöyle konuştu:

“Dededen toruna geçen ve yüz yıllık zeytin ağaçlarının olduğu alanda yüzlerce zeytin ağacı bulunuyor. Depremin yarası hala tazeyken ve yaralarımızı sarmaya çalışırken her güne yeni bir çevre katliamı ile başlıyoruz.

Dünya küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya ve bu tehdit artık krize dönüşmüş durumda. Ayrıca deprem sonrası sağlığımızı tehdit eden hava kirliliğini bu ağaçlar temizleyecek, bu ağaçların kökleri sismik dalgaların gücünü azaltarak depremin etkisini büyük ölçüde azaltacaktır.”

Yetkililere “Zeytin ağaçlarımıza kıymayın, TOKİ’lerinizi zeytinlik alanlarımızdan çekin. Yeter artık daha kaç tarım alanımız, kaç zeytinlik alanımızı yok edeceksiniz” diye seslenen Karasu, Hataylıların sağlıklı ve nitelikli bir çevrede yaşama hakkı için mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.