2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEkolojiManşet

Hatay’daki Milleyha Sulak Alanı’nda dev moloz dağlarının arasında vadiler oluştu

0

6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay‘ın Samandağ ilçesinde, dünyanın en önemli kuş rotalarının üzerinde bulunan Milleyha Sulak Alanı’na, tüm uyarılara ve  tepkilere rağmen bir yandan moloz dökülmeye bir yandan da bu molozların üzerine yeni binalar inşa edilmeye devam ediliyor.

Deniz kenarındaki bölgeye dökülen enkaz yığınları o kadar yükseldi ki, adeta bir dağ haline geldi.

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, devasa moloz dağlarının ortasında oluşan derin vadilerin görüntüsünü paylaştı. “Sulak alanın ortasına döküp ev yapmaya devam ediyor insanlar… Akıl alır gibi değil… Milleyha göz göre göre yok edilmeye devam ediyor. Deprem bile akıllandırmadıysa ne denir bilemiyorum” diyen Yoğurtçuoğlu, şunları anlattı:

“Şu videoları lütfen bir izleyin. On binlerce göçmen kuş artık buraya inip mola veremeden devam etmek zorunda. İlk videoda binlerce leylek geçiyor. İşin reklamı ile uğraşan kişilerin umurunda değil tabi böyle şeyler. Verilen sözler cabası. Son videodaki alan bir göl havzası. Ancak zamanında peşkeş çekilmiş diye inatla üstüne moloz döküp ev yapmaya devam ediyor insanlar. #milleyhakuşcenneti yok oluyor. Birlik olma zamanı geldi. Yoksa bu insanların gözü doymak bilmiyor! Ne Milleyha kalacak, ne hikayelerde leylekler…

Deniz Mahallesi ile Asi Nehri arasında yer alan Milleyha, yaklaşık 100 hektarlık bir alana sahip. Bölgenin tek tuzcul bataklığı olan bu eski lagün yatağı,  Türkiye’de kayıt altına alınan 231 bitki, 387 kuş, 24 kelebek, 12 sürüngen, altı memeli, üç kurbağa türüne ev sahipliği yapıyor.

Göçmen kuşların dinlenip beslendiği, önemli bir bölge olan Mileyha’da 2022’nin başında soyu tükenmekte olan ve okyanuslarda yaşayan kül rengi yelkovan kuşu, ilk kez Türkiye sınırlarında kayıt altına alındı.  Ondan hemen önce de yine bir okyanus kuşu olan çatalkuyruklu martı boy göstermişti.

Sulak alana yığılan enkaz artıkları ve çöpler, sağlık riskleri de yaratıyor. Asbest içeren molozların yanı sıra yeraltı sularını zehirleyen atıklar, bölge halkı ve yaban hayatı için tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Deprem yetmedi: Hatay’da biriken çöpler ve enkaz artıkları Milleyha Kuş Cenneti’ne atıldı
İklim Adaleti Koalisyonu: Enkazlar zeytinliklere ve deniz kenarlarına dökülüyor 
‣Milleyha’nın korunması için ‘sulak alan statüsü’ yetmez, ‘özel alan’ ilan edilmeli
‣‘Deprem sonrası moloz ve atıklar doğru bertaraf edilmezse risk büyük’
[Yeşil Gazete Çukurova’da-1] Mileyha’nın kuşları
facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button

You may also like

Comments

Comments are closed.