İklim KriziManşetUncategorized

Kuzey Kutbu’ndaki ısınma ve erime olağanüstü seviyeye ulaştı

0

Yapılan çalışmalardan elde edilen yeni veriler, Kuzey Kutbu‘nda küresel ortalamanın yedi katı, olağanüstü küresel ısınma oranlarını ortaya çıkardı .

İklim değişikliğinin bölgedeki ısınmayı küresel ortalamanın üç katı hızlandırdığı zaten biliniyordu, ancak yeni araştırma, durumun bazı yerlerde daha da aşırı olduğunu gösteriyor.

Aşırı ısınma, hızla yükselen sıcaklıkların Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya‘da aşırı hava koşullarında artışları tetiklediğinden şüphelenilen bir bölge olan Kuzey Barents Denizi’nde tespit edildi.  Araştırmacılar, bu bölgedeki ısınmanın Kuzey Kutbu’nun geri kalanında neler olabileceğine dair bir “erken uyarı” olduğunu söyledi.

Barents Denizi ve adaları dünyada en hızlı ısınan yer oldu

Veriler bölgedeki yıllık ortalama sıcaklıkların on yılda 2,7C’ye kadar arttığını, özellikle sonbahar aylarında on yılda 4C’ye kadar yükselen yüksek artışları gösteriyor. Bu, Kuzey Barents Denizi ve adalarını Dünya’da bilinen en hızlı ısınan yer yapıyor.

İlgili haber: Hem Güney hem Kuzey Kutbu’nda rekor sıcaklık: İklim bilimciler alarmda

Son yıllarda Kuzey Kutbu’nda kaydedilen ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar görülmüş ve bilim insanları bu durumu ‘tek kelimeyle şoke edici” olarak nitelendirmişti.  Bazı iklim bilimcileri ise şimdiye dek benzeri görülmemiş olayların daha hızlı ve ani bir iklim çözüşüne işaret edebileceği konusunda uyarılar yapmıştı.

Grafik: Guardian.

 

Deniz buzu güneş ışığını yansıtmada iyidir ancak erir. Bu, aşağıdaki karanlık okyanusun daha fazla enerji emmesini sağlar. Deniz buzu kaybetmek, aynı zamanda, daha sıcak deniz sularının Kuzey Kutbu havasını ısıtma kabiliyetini artık kısıtlamadığı anlamına geliyor. Ne kadar çok buz kaybolursa, o kadar fazla ısı birikiyor ve bir geri besleme döngüsü oluşturuyor.

İlgili haber: İklim krizi Kuzey Kutbu’ndaki evleri ve altyapıyı yok ediyor

Norveç Meteoroloji Enstitüsü‘nde kıdemli araştırma görevlisi olan ve çalışmayı yöneten Ketil Isaksen, “Güçlü bir ısınma görmeyi bekliyorduk, ancak bulduğumuz ölçekte değil” dedi: “Hepimiz şaşırdık. Dünyadaki diğer tüm gözlem noktalarından bildiğimiz kadarıyla, bunlar şimdiye kadar gözlemlediğimiz en yüksek ısınma oranları.”

‘Bölge yeni bir rejime geçiyor’

Daha geniş mesajın, “eriyen deniz buzunun geri bildiriminin daha önce gösterilenden bile daha yüksek olduğu”nu kaydeden Isaksen, “Bu, erime devam ederse Kuzey Kutbu’nun geri kalanında neler olacağı ve önümüzdeki on yıllarda gerçekleşmesi en muhtemel şey için erken bir uyarıdır.” diye konuştu.

Dünyanın önde gelen iklim bilimcileri nisan ayında yayımlanan IPCC raporunda, iklim acil durumuyla mücadele için karbon emisyonları ve diğer sera gazlarında acil ve önemli kesintiler yapılması gerektiğini belirtmişti.

İlgili haber: IPCC 3’üncü Çalışma Grubu’nun raporu açıklandı: 1.5C sınırı için ‘fırsat penceresi’ kapanmak üzere

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü‘nde iklim bilimci olarak görev yapan Dr Ruth Mottram da “Bu çalışma, mümkün olan en iyi modellerin bile Barents Denizi’ndeki ısınma oranını hafife aldığını gösteriyor. Arktik‘e daha az ve Kuzey Atlantik’e daha çok benzediği için, bölgenin yeni bir rejime geçtiğini görüyoruz. Şu anda gerçekten sınırda ve deniz buzunun bu bölgede daha uzun süre kalması pek olası görünmüyor” diye konuştu.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırma, Svalbard ve Franz Josef Land adalarındaki otomatik hava istasyonlarından alınan verilere dayanıyor.

Araştırmacılar, çalışmalarının sonunda şu sonuca vardı: “Kuzey Barents Denizi bölgesi için bölgesel ısınma oranı olağanüstü ve Arktik ısınma ortalamalarının 2 ila 2,5 katına ve küresel ısınma ortalamalarının 5 ila 7 katına denk geliyor”

Isaksen, hızlı sıcaklık artışının ekosistemler üzerinde çok büyük bir etkisi olacağını söyledi: “Örneğin burada, Oslo’da on yılda 0,4 derecelik bir sıcaklık artışı yaşıyoruz ve insanlar kış aylarında yok olan kar koşullarını gerçekten hissediyorlar. Ama uzak kuzeyde olanlar ölçeğin dışında.”

Bölgedeki ısınma oranlarına ilişkin yeni bilgiler, diğer bilim insanlarının Kuzey Kutbu’ndaki değişikliklerin düşük enlemlerdeki kalabalık bölgelerde aşırı hava koşullarını nasıl etkilediğine dair araştırmalarına yardımcı olacak. Hızlı ısınmanın, aşırı hava koşullarını etkileyen jet akımı rüzgarlarını değiştirdiğine dair kanıtlar şimdiden elde edilmeye başlandı. 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.