İklim KriziManşet

Fas’ta kuraklık ekilebilir tarım alanlarının yüzde 20’sini yok edecek

0
Fas
Fotoğraf: AFP

Fas’ta 2024’te devam eden kuraklık sebebiyle ekilebilir tarım alanlarının yüzde 20’si kaybedilecek.

Fas Tarım Bakanı Muhammed Sadiki‘ye göre, ülkede ekilebilir tarım alanı normal yağışlı yıllarda dört milyon hektara ulaşırken, bu yıl sadece 2,5 milyon hektar ekilebildi. Sadiki, “Kuraklık sebebiyle ekilen 2,5 milyon hektarın da yüzde 20’sini kaybedeceğiz” açıklamasında bulundu ve bu yıl geçen yıla göre ekilen tarım alanının yüzde 31 oranında düştüğünü belirtti. Bu durum, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının büyük bir bölümünü oluşturan tarım sektörü için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Fas

Copernicus’un uydu görüntülerine göre 2018 ve 2024 yılları arasında kuraklığın gözle görünür biçimde arttığı ortada.

Al Massira Barajı, Fas’ın en büyük ikinci rezervuarı ve başta Casablanca ve Marakeş olmak üzere büyük şehirler ve tarım alanları için hayati önem taşıyor. BBC tarafından analiz edilen uydu görüntülerine göre, barajdaki su miktarı son dokuz yılda ortalama seviyenin sadece yüzde üçüne düşmüş durumda.

Fas’ta suların yaklaşık yüzde doksanı tarım faaliyetleri için kullanılıyor ve yaşanan su kıtlığı, çiftçilerin ürün verimini düşürürken, hayvanlar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. BBC’nin aktardığına göre Rabat yakınlarında çiftçilik yapan Abdelmajid El Wardi, “Bu yıl yaşadığımız en zor kuraklık” diyerek durumun vahametini ifade ediyor. El Wardi’ye göre bu yılki tarım sezonu tamamen kaybedilmiş durumda. Kuraklık, hayvanların su ve yem bulamaması nedeniyle düşük yapmasına da sebep oluyor.

‘2023 açık ara en sıcak yıl, iklim eylemsizliğinin maliyeti artıyor’
Fas, iklim değişikliğinin yol açtığı toplu arı ölümlerine karşı mücadele ediyor
İklim krizi: Dünya her yıl 38 trilyon dolar zarar edecek

Son zamanlarda yaşanan yağışlar kısa süreli bir rahatlama sağlasa da, bu, art arda gelen kurak yılların etkisini dindirmeye yetmiyor. Ülke genelinde su tasarrufu sağlamak amacıyla hamamlar haftada üç gün kapatılıyor ve suyun daha verimli kullanılması için milli kampanyalar düzenleniyor. Kral 6. Mohammed, su krizini ele almak üzere bir toplantı düzenleyerek, su yönetiminin iyileştirilmesi için çabaların artırılmasını istedi.

Fas’ta devam eden kuraklık, tarım sektörü başta olmak üzere ülkenin genel ekonomisini derinden etkiliyor. Uzmanlar, gelecekte benzer durumlarla daha etkin mücadele edebilmek için su yönetimi ve tarım tekniklerinin gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.