Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Aktivist gençler Biden’a iklim davası açmak için destek bekliyor

0
iklim davası

ABD‘nin Florida eyaleti kıyısındaki küçük bir adada yaşayan Levi Draheim adlı çocuk, iklim değişikliğinin tetiklediği art arda yaşadıkları fırtına ve seller yüzünden yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kaldı.

13 yaşındaki Draheim, aralarında İsveçli Greta Thunberg‘in de bulunduğu dünyanın pek çok bölgesinden genç aktivistlerle birlikte, dünyanın en büyük kirleticisi olan ABD‘ye karşı açmak istedikleri davayla ilgili baskı oluşturabilmek için Avaaz üzerinden bir kampanya başlattı.

Kampanyaya imza vermek için tıklayın

Juliana vs. ABD davasında aktivistler fosil yakıta dayalı enerji sisteminin anayasaya aykırı olduğu iddiasına bulunuyor. 2015 yılında başlatılan davada, federal hükümetin eylemlerinin iklim krizine doğrudan katkıda bulunduğunu savunulmuştu. 9’uncu Temyiz Mahkemesi ise geçen ay verdiği kararda hükümeti bir iklim iyileştirme planı hazırlamaya zorlama yetkilerinin olmadığına karar vermişti.

Genç iklim aktivistleri ABD Yüksek Mahkemesi’ne açtıkları davada strateji değiştirdi
AİHM’den üç iklim davası kararı: Büyük bir başarı
İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı
Montanalı genç aktivistlerin açtığı ABD’nin ilk iklim davası bugün görülüyor

(Bu davada, Montana Mahkemesi çığır açan bir kararla devletin fosil yakıtları teşvik ederek gençlerin anayasal haklarını ihlal ettiğine hükmetti.)

İklim aktivisti gençlerin Türkiye’ye açtığı dava incelenmeden reddedildi
‣ Yüzyılın iklim davasına 2 milyon Fransızdan destek
‣ İlk ‘küresel’ iklim davası: Alman yargıçlar Peru’da
‣ 12 İtalya vatandaşı enerji devi Eni’ye iklim davası açıyor
‣ Araştırma: İklim davaları, fosil yakıt şirketlerinin hisse fiyatlarını düşürüyor

Dahil olduğu iklim aktivisti grubuyla önce Obama yönetimine, daha sonra da Trump yönetimine iklim değişikliğiyle mücadelede başarısız oldukları gerekçesiyle açılan davanın en genç davacısı olan Draheim, şimdiye dek yaklaşık 165 bin kişinin imza verdiği kampanyasına davet metninde dünyaya şöyle sesleniyor:

“Benim ismim Levi. Çocukluğum Florida kıyısındaki küçük bir adada dalgalarla oynayarak geçti. Cennette yaşıyordum – ta ki seller evimi neredeyse yok edene kadar. Ardı ardına gelen fırtınalar nedeniyle ailem taşınmaya ve beni büyüten okyanustan uzağa kaçmaya mecbur kaldı.

Şimdi şunu söylemekten gurur duyuyorum: Arkadaşlarım ve ben, dünyanın en büyük kirleticisi olan Amerika Birleşik Devletleri’ne dava açıyoruz. İnsanlar bunu yüzyılın davası olarak adlandırıyor çünkü bu dava, gezegenimizi yok eden iklim kaosundan bizi kurtarabilir.

Ama ABD Adalet Bakanlığı davamıza engel olmak için elinden geleni yapıyor, ve bir kaç hafta içerisinde duruşmaya çıkıp hikayelerimizi mahkeme önünde anlatma şansımızı tamamen kaybedebiliriz!  Kazanabileceğimizi biliyorlar, geleceğimizi tehlikeye attıkları için onlara nihayet hesap sorabileceğimizi de.

Hükümetin bizimle uğraşmayı bırakmasını sağlayabilecek tek kişi Başkan Biden, ama küresel kamuoyundan devreye girmesini sağlayacak kadar baskı hissetmiyor. O yüzden hemen ismini ekle ve Biden’a seslen: Mahkemeye çıkmamıza izin ver!

Biden’a çağrı: 20 cesur genç, hikayelerini yargıç önünde anlatmayı hak ediyor

Kampanyanın sürdüğü Avaaz platformundan ise Biden’a şu çağrı yapılıyor:

“Dünyanın dört bir yanından vatandaşlar olarak, “Juliana ABD’ye karşı”davasının daha fazla gecikmeden veya Adalet Bakanlığı’nın engellemeleri olmadan mahkemeye gitmesine izin vermeniz için acil bir çağrıda bulunuyoruz.

Gençleri önemsediğinizi ve iklim krizi ile mücadele edeceğinizi söylemiştiniz, ancak hükümetiniz bu davayı normal yasal süreçten koparmak için istisnai yetkilerini eşi görülmemiş bir şekilde kötüye kullanıyor. Bu yirmi bir cesur genç davacı, hikayelerini bir yargıç önünde anlatmayı hak ediyor. Onların mahkemeye gitmelerine izin verin!”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.