Dünyaİklim KriziManşet

Dubai’deki rekor yağışların nedeni nedir?

0
Fotoğraf: AP Photo

Birleşik Arap Emirlikleri‘nde kurak geçen kışın ardından gelen aşırı yağış hayatı felç etti. Meteorologlar ve iklim bilimciler, aşırı yağışların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyayı bekleyen felaketlere benzediğini söyledi.

Öte yandan Dubai’deki aşırı yağışın nedeninin bulut tohumlama olabileceği de düşünülmüştü. Ancak meteorologlar, bulut tohumlama ile yağmur yağabileceğini fakat gerçekten aşırı yağışın veya selin olmayacağını belirtti.

Euronews’in aktardığına göre; bulut tohumlama, onlarca yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, meteoroloji camiasında hala tartışmalı bir konu, çünkü çok fazla işe yaradığını kanıtlamak oldukça zor.

Aşırı yağış havayollarında da kriz yarattı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi‘nin eski baş bilim insanı  meteorolog Ryan Maue, “Bu kesinlikle bulut tohumlama değil” dedi ve ekledi:

“Eğer bu bulut tohumlama ile gerçekleşseydi, her zaman su olurdu. Havadan yağmur yaratıp 15 santimetre su elde edemezsiniz. Bu devridaim teknolojisine benzer.”

Meteorologlar ve iklim bilimciler iklim krizine işaret etti

Meteorologlar ve iklim bilimciler, aşırı yağışların daha çok insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyayı bekleyen felaketlere benzediğini söyledi. Ayrıca bu yağışların bulut tohumlamayla ilişkisinin olmadığının bir diğer kanıtının ise günler öncesinde hava durumu tahminlerinin kayıtlara geçmiş olmasıydı.

Atmosfer bilimi araştırmacısı Tomer Burg da, altı gün önce BAE’de bütün bir yıl için tipik miktar olan birkaç inçlik yağmur öngören bilgisayar modellerine işaret etti.

Pennsylvania Üniversitesi iklim bilimcisi Michael Mann, üç alçak basınç sisteminin jet akımı – hava sistemlerini hareket ettiren hava nehri – boyunca Basra Körfezi’ne doğru yavaşça hareket eden bir fırtına treni oluşturduğunu söyledi.

Mann, “Bulut tohumlamasını suçlamak hava tahminlerini ve hava olaylarının nedenlerini göz ardı etmektir” diyor.

Mann: Bulut tohumlamayı suçlayanlar iklim inkarcıları

Michael Mann, ‘bulut tohumlamasını’ suçlayan kesimlerin aynı zamanda dikkatleri gerçekte olanlardan başka yöne çekmeye çalışan iklim değişikliği inkarcıları olduğunu ileri sürdü.

Imperial College of London’dan iklim bilimci Friederike Otto ise “Şiddetli yağışlardan bahsederken iklim değişikliğinden bahsetmemiz gerekir. Bulut tohumlamasına odaklanmak yanıltıcı olur” dedi.

Bulut tohumlama nedir?

Bulut tohumlama, bir bulutun yağış üretme kapasitesini artıran bir hava durumu düzenleme tekniği. Kullanılacak uçak gökyüzüne gönderilmeden önce tahmincilerin tohumlanacak doğru bulutu seçmesi gerekiyor.

BAE’de son 75 yılın en şiddetli yağışı: Çöl şehri Dubai sular altında

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.