Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Köy muhtarları Lapseki’de kurşun-çinko madenine karşı çıkıyor

0
Lapseki'de kurşun-çinko madeni

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çanakkale‘nin Lapseki ilçesinde planlanan kurşun-çinko madeni için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu yayınladı ve halktan görüş ve önerileri almaya başladı. Buna karşın, bölgedeki köy muhtarları madene karşı olduklarını dile getiren dilekçeler hazırladı.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, yöre köylülerinin muhtarları Bakanlığın Çevresel Etki İzin Denetim Genel Müdürlüğüne dilekçeler göndererek madene karşı olduklarını iletti.

Yerleşim yerlerinin çok yakınında olacak

Marmotek Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan proje, Çataltepe Çinko, Kurşun, Bakır (Kompleks) Yeraltı Maden İşletmesi Kapasite Artırımı, Kırma Eleme Tesisi, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi içeriyor. ÇED raporunun halkın görüşlerine sunulmasının ardından köy muhtarları ve köylüler, maden projesine karşı olduklarını belirten dilekçeler gönderdi. 

Yine Cengiz Holding: Çanakkale’de feldspat projesi için ÇED süreci başlatıldı
Bir ‘zehir yüklü’ gemi daha Aliağa yolunda…

Dilekçelerde, Lapseki’de kurşun-çinko madeninin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge halkının su kaynaklarını, havasını ve toprağını kirleteceği ve halk sağlığı sorunlarına yol açabileceği vurgulanıyor. Ayrıca, madenin Çataltepe, Nusratiye, Beypınar, Doğandere ve Dişbudak köylerine çok yakın bir konumda olması dilekçelerde dikkat çekiyor. Maden işletmesinin bölgeyi yoğun bir toz kirliliğine maruz bırakacağı ifade ediliyor. Nusratiye Göleti‘nin ise maden ruhsat alanının içinde yer aldığı ve göletin kirleneceği uyarısı yapılıyor.

Lapseki'de kurşun-çinko madeni

Dilekçelerde Lapseki’de kurşun-çinko madeni projesine karşı olan nedenler şu şekilde sıralanıyor:

  • 1. Derece deprem bölgesinde bulunması nedeniyle atık barajlarının yıkılma riski taşıması,
  • Yöre halkının içme suyu kaynağı olan Bayramdere Barajı‘na, derelere ve su kaynaklarına yakın olması,
  • Bölgedeki köylülerin tarımsal ürünler ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Nusratiye, Korçeşme, Gürgendere, Ayitdere göletleri ile irili ufaklı dereler ve su kaynaklarına yakın bir konumda olması,
  • Çataltepe Nusretiye köylülerinin orman köylüsü olmaları ve ormandan gelir elde etmeleri,
  • 1. Derece sit alanı olan Kale Tepe mevkiindeki Arabakonağı Kalesi ve Antik Kolonai kentine çok yakın olması,
  • Bölgedeki termik santrallerin yoğun etkisi altında olması ve yeni bir kirliliğe yol açma potansiyeli taşıması,
  • Dumanlı Dağ‘daki Nurol Holding altın madeni projesi nedeniyle bölgenin zaten kirletilmiş olması,
  • Maden projesinin tarımsal üretimi imkansız hale getirme potansiyeli taşıması,
  • Bölge halkını göçe zorlama riski taşıması.
Kazdağlarının eteklerinde bir altın madeni katliamı daha

Kurşun için ‘Türkiye’nin Hollandası’ iddiası

Dilekçelerde, Lapseki’de kurşun-çinko madeni projesine karşı ÇED olumsuz kararının verilmesi ve verilen izinlerin geri alınması talep ediliyor. Bölgede içme ve tarımsal sulama için su sağlayan Bayramdere Barajı yakınlarında yapılması planlanan maden projesi, tarım ve hayvancılık faaliyetleri nedeniyle “Türkiye’nin Hollandası” olarak adlandırılan maden, bölgeyi etkileyebilir. 

Dokuz köy muhtarı, dört kooperatif, Çevre Derneği ve çeşitli yurttaşlar, maden projesine karşı olduklarını açıkladı. Ayrıca maden işletmesinin, antik Parion kenti gibi tarihi ve doğal zenginlikleri de tehdit edebileceği ifade ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.