EkolojiManşet

Yine Cengiz Holding: Çanakkale’de feldspat projesi için ÇED süreci başlatıldı

0

Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş.’nin Çanakkale, Bayramiç’in Yanıklar Köyü’nde açmak istediği feldspat ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, şirket Kazdağları sınırları içerisinde yer alan maden projesi için 9 milyon 500 bin TL harcayacak. ÇED alanı içerisinde yer alacak ocak sahasından 10 bin ton feldspat cevheri üretilmesi ve üretim faaliyetleri sonucu yılda 3 bin 500 ton pasanın ÇED sınırları içerisinde depolanması bekleniyor.

Şirketin projesini gerçekleştirmek istediği alan, tarım arazisi ve orman alanından oluşuyor ve en yakın yerleşim yerine 600 metre mesafede bulunuyor.

Proje onaylanırsa şirket, feldspat cevheri çıkarmak için ayda bir kez patlatma yapacak.

Balıkesir ve Çanakkale’de 10 ayda 18 madene onay verildi
Cengiz Holding, davası süren projesi için Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı
Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni alanında ağaç kesimleri sürüyor
Cengiz Holding’den Kazdağları’nda ‘ya pazarlık ya kamulaştırma’ teklifi: Arsanız madencilik için gerekiyor
Kazdağları’ndan Cengiz Holding’e ikinci dava: Bakanlığın şirket kurtarıcı yönetmeliklerine sığındı

Ne kadar ağaç kesileceği bilinmiyor

Proje tanıtım dosyasında proje kapsamında emisyon, çevresel gürültü, evsel nitelikli atıksu, evsel nitelikli katı atık, ambalaj atığı, tehlikeli ve tehlikesiz atık oluşumu söz konusu olacağı belirtiliyor.

 Projenin işletme alanındaki bitki örtüsünün kısmi kaybına, bitki örtüsünün parçalanmasına ve işletme sırasında açığa çıkan emisyonlar nedeniyle vejetasyon yapısında bozulmasına yol açması bekleniyor.

Projenin yaban hayatı üzerinde olası etkileri arasında yaşam alanı kaybı, yaşam alanlarının parçalanması ve gürültü, emisyon nedeniyle yaban hayatı sağlığının olumsuz etkilenmesi yer alıyor.

Proje işleme sahalarına tekabül eden ormanlık alanlarda kesilecek ağaçlar ile ilgili önce Orman Genel Müdürlüğü veya Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınacak daha sonra  kesilen ağaçlar satılacak. Ancak dosyada ne kadar ağaç kesileceği belirtilmiyor.

Cengiz Holding’in Bayramiç ilçesi sınırları içerisinde başka projesi de bulunuyor. Bölge halkının itirazları sonucu mahkeme kararıyla iptal edilen Halilağa Bakır Madeni’ne ikinci kez ÇED olumlu kararı verildi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.