EkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağlarının eteklerinde bir altın madeni katliamı daha

0

Kazdağları eteklerinde Esan Eczacıbaşı şirketinin altın madeni de işletmeyi kurmak için çalışmalara başladı. Şirketin ormanlık arazide yaptığı tahribatın görüntüsü Kirazlı Balaban‘daki doğa katliamından farklı değil.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Nurol Holding‘in iki yıldır altın işletmeciliği yaptığı  Şahinli bölgesine komşu yeni bir altın madeni için çalışmalar başladı. Yöre köylülerinin basına ulaştırdığı fotoğraflar, Esan Eczacıbaşı’nın altın madeni için kestiği ormanlık arazide yarattığı büyük tahribatı gözler önüne seriyor.

Dağın eteklerindeki Lapseki Şahinli bölgesindeki bu iki altın madeni işletmesi de Lapseki ilçesi, Çardak beldesi ve çevre köylere içme suyu ve tarımsal sulama suyu sağlayan Bayramdere Barajı‘na çok yakın bir konumda. İki yıldır altın üretimine devam eden Nurol Holding’in TÜMAD altın madeni, baraja iki kilometre uzaklıkta bulunuyor. Maden aynı zamanda sulama amaçlı kullanılan Umurbey Barajı’na ve Lapseki ilçesine de 7 kilometre uzakta.  Kirazı ve şeftalisi ile ünlü olan Lapseki yöresinde iki yıldır çalışan altın madenine komşu bir altın madeninin daha üretim için çalışmalarına başlaması köylüleri tedirgin ediyor.

Çardak Lagünü’ne siyanür tehdidi  

Bütün kış flamingoların ve kuğuların yaşam alanı olan Çardak Lagünü de yapılacak madencilik faaliyetleri nedeniyle kirlenme riskiyle karşı karşıya. Lagün, Çanakkale Boğazı’nda ve kuş rotaları üzerinde olması nedeniyle Türkiye’nin önemli sulak alanlarından birisi olarak biliniyor. Bayramdere’nin milyonlarca yılda taşıdığı taş-toprakla denizin içinde oluşmuş bir lagün olan Çardak Lagünü’nün bilim insanları tarafından “Tabiat Parkı” ilan edilmesi önerilmişti.

Boz ayının yaşam alanı 

TÜMAD madencilik tarafından işletilen Lapseki Altın madeninin işletme alanını kafes tellerle çevrilmesi ise bölgedeki yaban hayatı açısından büyük bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından fotokapanla yapılan çekimlerde altın madeninin bulunduğu Şahinli Dumanlıdağ‘ın boz ayının yaşam alanı olduğu belgelenmişti. Fotokapan çekimlerinde ayrıca Kazdağlarında karaca, yaban domuzu, çakal, tilki, yaban kedisi, tavşan, baykuş ve şahin gibi birçok yaban hayvanının yaşadığı görülüyor. Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ramazan Angur,  Lapseki Nusretiye bölgesinde o zamana kadar kaydı bulunmayan boz ayı ve merkez ilçe Kirazlı bölgesinde ise kurt tespit edildiğini dile getirmişti. Adı geçen yerler iki altın madeninin olduğu bölgeler. TÜMAD’ın kafes tellerle çevrelediği alandaki birçok yaban hayvanının kafesin içinde mahsur kaldığı ileri sürülüyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.