Kızılbük’e giden HDP’li Çepni: Burada devlet eliyle suç işleniyor, ‘Sinpaş devlettir’ deyin o zaman

Marmaris Kızılbük Koyu'nda dinamtiler patlatılarak, Milli Park alanında beton dökülerek devam eden Sşnpaş GYO inşaatını yerinde gören Murat Çepni, talana tepki gösterdi: 'Valiliğin, Kaymakamlığın gözü önünde yaşandı bunlar. Buradan sadece üç beş tane şirket, üç beş patron cebini dolduracak.'

HDP İzmir milletvekili Murat Çepni, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Marmaris Kent Konseyi ve çok sayıda ekolojist ile Sinpaş GYO‘nun Kızılbük‘teki doğa talanını yerinde inceledi.

Şantiyenin girişinin inşaatın bir kilometre ötesine kurulduğunu ve içeri sokulmamaya çalışıldıklarını aktaran Çepni, “Marmaris’te büyük bir doğa katliamı var ve bu tüm devlet kurumlarının izniyle gerçekleşiyor. Hiçbir hukuki dayanak olmadan bu inşaat başlamış. En çok ormanın yandığı yerdeyiz. Şimdi de bu şirketler burayı bir kez dha katlediyor” dedi.

Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük‘te Sinpaş GYO A.Ş. ve Kızılbük GYO A.Ş tarafından inşaatı süren resort otel ve devre mülk projesine karşı mücadele eden Marmaris Kent Konseyi, Milli Park alanı içinde dinamitlerin patlatıldığı anları paylaşmıştı.

205 odalı otel ve 1407 devre mülk inşaatına ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı verilen Sinpaş GYO, ÇED başvurusunda ‘asla yapılmayacak’ dediği halde daha önce de dinamit patlatmış,  projeyi halka duyuran aktivist Halime Şaman‘a 300 bin liralık ‘haksız rekabet’ tazminat davası açmıştı.

İlgili haber: Kızılbük’te dinamitler patlıyor: Marmaris’ten imdat çığlığı!
İlgili haber: Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma

Şirket devletin sahibi gibi burayı işgal ediyor

Alandaki inşaatın görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Çepni, şunları söyledi:

“Valiliğin, Kaymakamlığın, emniyet güçlerinin gözü önünde yaşandı bunlar. Buradan sadece üç beş tane şirket, üç beş patron cebini dolduracak. Sinpaş denen şirket sanki devletin sahibi gibi burada çok büyük bir özgüvenle, büyük rahatlıkla bu inşaatı devam ettiriyor ekosistemi katlediyor ve burayı işgal ediyor.”

Çepni,Çevre ve Şehricilik Bakanlığı  ve İçişleri Bakanlığı’na da şöyle seslendi: “Burada devlet eliyle bir suç işleniyor, şunu söylesinler, “Sinpaş devlettir” desinler o zaman. Eğer devlet değilse hangi anayasaya bağlı bunlar? Bu suça ortak olan herkes ama bugün ama yarın mutlaka hesap verecek.”

İlgili haber: Sinpaş’ın projesinin bilirkişi raporundan ekokıyım çıktı

Şantiyenin cesedini getirip burada yeni cinayetlere yol açıyorlar

ETHA‘nın aktardığına göre ekolojistler daha sonra Hisarönü 142 nolu parsele gitti.

Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi olan sulak alanda açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi Sözcüsü Halime Şaman, söz konusu alanın aynı zamanda tarım arazisi olduğu için yapılaşmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Şaman, “Oysa şu anda bu arazinin imar planı değişikliğinin çıkmamasına ve bu süreç itirazların sonuçlandırılmamasına rağmen nasıl olduğunu nasıl verildiğini bilmediğimiz deprem nedeniyle zemin eğrileştirme çalışması izni verilmiş ve bunun için de bu sulak alana adeta çimento enjekte edildi” dedi.

Genç ağaçların diplerinin çimento ile kaplı olduğunu söyleyen Şaman, ölmek üzere olan birkaç ağacı gösterdive şunları anlattı:

“Nesli tükenmekte olan  caretta carettaların yaşam alanı. Su samurları, Akdeniz foku var. Burası canlılığın devamı için besi yeri. Bu toprak buranın korusuna uygun değil. Sorduk Sinpaş’tan geldiğini söylediler. Kırmızı bir toprak, harfiyat yapıyorlar. Orada yıktıkları ekoloji yetmezmiş gibii oranın cesedini getirip burada yeni bir cinayete yol açıyorlar.”

Çepni durumu, “Sinpaş’tan buraya bir ekolojik yıkım silsile olarak devam ediyor” diyerek değerlendirdi:

“Ortada bilimsel veriler mevcut, hukuki olarak da durum ortada olmasına rağmen “Ben yaptım oldu. Fiili durumu yaratırım, kimse de bana bir şey demez, mahkemeler nasılsa benim mahkemelerim, bakanlıklar nasılsa ne istersek yapmakla yükümlüler’. Burada gördüğümüz tablo tam olarak bunun bir ifadesi. Katliamsa tam bir katliam.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bangladeş’te iklim krizi ve hak arayışları giyim endüstrisini endişelendiriyor

Bangladeş gibi ülkelerin hem yoksulluk ve sömürü hem de iklim krizinin aşırı sonuçlarıyla mücadele ediyor olması ikisinin de sebebinin aynı olmasından kaynaklanıyor.

90 dakika

Belediyeler aradıkları finansman kaynağını vatandaşlara ödetme dışında seçenekler yaratabilir. Ücretsiz kamusal ulaşıma geçişe kadar aktarmalı kent içi yolculuklar bunlardan biri olabilir.

Metin Lokumcu davasında 13 polis beraat etti: Biber gazının etkisi yokmuş!

Metin Lokumcu'nun, dönemin Başbakanı Erdoğan'a yönelik protestoda biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek ölümüne ilişkin 13 polisin yargılandığı davada tüm sanıklar beraat etti.

‘Süper tayfun’ Yagi Çin’e ulaştı: 1 milyondan fazla insan tahliye edildi

2024'ün en güçlü fırtınalarından Yagi, Çin'in güneyindeki Hainan adasını ve Hong Kong'un Guangdong eyaletini vurdu. Tayfunun hafta sonu Vietnam'a ulaşması bekleniyor.

Borçkalılardan tüm orman ihalelerinin iptali için dilekçe

Reşit Kibar'ın ağaç kesimini engellemek isterken öldürülmesi sonrası, orman işletme müdürlüğüne tüm ihalelerin iptali için dilekçe verildi.

EN ÇOK OKUNANLAR