EkolojiEnerjiManşet

Fukuşima’nın radyoaktif atık suyu yarın beşinci kez okyanusa boşaltılıyor

0

Japonya‘nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun okyanusa boşaltılmasında yeni evre yarın başlayacak.

Santral işleticisi Tokyo Electric Power (TEPCO) firması, 1 Nisan’da başlayan 2024 mali yılının ilk atık su boşaltım evresini 19 Nisan-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bu evrede 7 bin 800 ton radyoaktif atık su Pasifik Okyanusu’na boşaltılacak.

31 Mart 2025’te sona erecek 2024 mali yılı boyunca işletici firma yedi boşaltım evresinde toplamda 54 bin 600 ton atık suyu okyanusa deşarj etmeyi planlıyor.

Dört evrede 31 bin 200 ton atık su boşaltıldı

Firma 31 Mart 2024’te sona eren 2023 mali yılı boyunca 4 Ağustos-11 Eylül, 5-23 Ekim, 2-20 Kasım ve28 Şubat-17 Mart tarihlerinde, dört farklı evrede toplamda 31 bin 200 ton kirletilmiş suyu okyanusa tahliye etmişti.

Tahliyelerin 40 yıla kadar yayılması bekleniyor.

‣ Japonya, radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı
Fukuşima’da radyoaktif atık suyun ikinci tahliyesi başladı
‣ Fukuşima ‘aklamaları’: Güney Kore lideri ve Japonya Başbakanı deniz ürünü yedi

Süreç boyunca santral ve deniz suyunda yapılan denetlemelerde, deniz suyu ve balıkçılık ürünlerindeki radyoaktivite seviyesinin, hükümetin belirlediği standartların oldukça altında olduğu öne sürülmüş; ancak Japon aktivistler ve uzmanlar bunun doğru olmadığını, radyoaktif maddeler içeren atık suyun hem okyanusun kendisine hem de buradaki deniz yaşamına, ayrıca insan DNA’sına  zarar vereceğini belirtmişti.

Bazı bilim insanları ise, düşük seviyeli radyoaktif maddelerin sürekli salımının benzeri görülmemiş bir durum olduğunu ve yakından izlenmesi gerektiğini söylemişti.

Yeşil Gazete yazarı, Nükleersiz.org koordinatörü Dr. Pınar Demircan da Japonya’nın arıtma konusunda doğruyu söylemediğini; Japonya Çevre Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan verilerle de itiraf edildiği üzere aslında biriktirilmiş atık su  içinde arıtma yapıldığı iddia edilen radyoaktif izotopların sayısının gerçek miktarın  yalnızca yarısı kadar olduğunu kaydetmişti.

‣ Fukuşima’nın radyoaktif suyunun deşarjı benzer girişimlere emsal olabilir

Yıllarca devam edecek atık su deşarjına, balıkçı grupları ve aralarında yüzlerce kişinin protesto mitingleri düzenlediği Güney Kore‘nin de bulunduğu komşu ülkeler de şiddetle karşı çıkmış; Çin, Japon deniz ürünlerinin tüm ithalatını yasaklayarak Japon deniz ürünleri üreticileri ve ihracatçılarını büyük bir ekonomik zarara uğratmıştı.

Japonya hükümeti ise, yeni pazarlar bulmak ve Çin’in deniz ürünleri yasağının etkisini azaltma için bir yardım fonu kurdu.

Trityum materyali ayrıştırılmıyor

Atık su, deniz altına inşa edilen tünel vasıtasıyla kıyıdan 1 kilometre açığa boşaltılıyor.

TEPCO, santraldeki reaktörleri soğutma işlevi gören saf su içinde oluşan radyoaktif maddelerin, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde trityum materyali haricinde ayrıştığını söylüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ise Temmuz 2023’teki nihai raporunda, Japonya’nın atık su tahliye planının, uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu duyurmuştu.

‣ UAEA: Fukuşima nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılması güvenli

1.34 milyon ton atık su depolanıyor

Tesisteki yaklaşık bin tankta, tsunamide hasar görmesinden bu yana biriktirilmiş,  yaklaşık 1.34 milyon ton radyoaktif atık su depolanıyor. TEPCO ve hükümet, tankların gelecek yılın başında mutlak kapasiteye ulaşacağı ve onlarca yıl sürmesi beklenen tesisin devreden çıkarılmak üzere alana ihtiyaç duyulacağı için suyun denize boşaltılmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.