ManşetDoğa MücadelesiEkolojiYerel

Kızılbük’te dinamitler patlıyor: Marmaris’ten imdat çığlığı!

0

Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük‘te Sinpaş GYO A.Ş. ve Kızılbük GYO A.Ş tarafından inşaatı süren resort otel ve devre mülk projesine karşı mücadele eden Marmaris Kent Konseyi, Milli Park alanı içinde dinamitlerin patlatıldığı anları paylaştı.

İnşaat alanı açarak beton doldurmak için denizi, ormanı, canlıları, tüm bölge ekosistemini hiçe sayarak patlatılan dinamitlerin görüntüleriyle Kızılbük Koyu‘nda yaşanan ekokırım, bir kez daha sosyal medya gündemine oturdu.

İlgili haber: Sinpaş’ın projesinin bilirkişi raporundan ekokıyım çıktı

Görüntüleri paylaşan Marmaris Kent Konseyi, “Marmaris’in el değmemiş koylarını beton yığınına çevirmek için dinamit patlatıyorlar. Doğanın imdat çığlığı bu! Canlılarla birlikte anılarımız da yok oluyor. Projenin beşte biri canımızı bu kadar acıtırken kalanını kurtarabiliriz. İçmeler’deki doğa yıkımına birlikte dur diyelim” diyerek #Marmaristenİmdat etiketini açtı.

Kızılbük’teki 205 odalı otel ve 1407 devre mülk inşaatına ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı verilen Sinpaş GYO, ÇED başvurusunda ‘asla yapılmayacak’ dediği halde daha önce de dinamit patlatmıştı.

Ne olmuştu?

Muğla Valiliği projeye, 27 Temmuz 2021’den 8 Ağustos’a kadar süren büyük orman yangınlarından tam beş gün sonra ‘ÇED Gerekli Değil‘ kararı vermiş,
ve Marmaris Kent Konseyi karara karşı hukuki mücadele başlatmıştı.

Açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edilmiş, Marmaris Kent Konseyi’nden
Ufuk Beytekin, “Kendilerinin mütalaa hazırlattığı profesör, Kanal İstanbul’un da atanan bilirkişilerinden biri. Orada bile ‘dinamit kullanılmayacaktır’ deniyor” demişti.

İlgili haber: Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Konsey’in Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş inşaatı ile ilgili davada Marmaris Belediyesi’nin mahkemeye gönderdiği yazılı beyan sebebiyle Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş ve İmar Müdürü için “görevi kötüye kullanma” nedeniyle suç duyurusunda bulunmuş, Belediye’ye , Kızılbük Thermal Wellness Resort Otel/Devre mülk projesi için düzenlediği İmar Durum Belgesi ile 56 adet yapı ruhsatının iptali talepli dava açmıştı.

İlgili haber: Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

Sinpaş’ın ‘ÇED gerekli değildir’ kararına açılan davayı kamuoyuna anlatan çevre aktivisti Marmaris Kent Konseyi nedeniyle Halime Şaman’a açtığı 300 bin liralık haksız rekabet davasının ikinci duruşması nedeniyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü adliyede kutlayan Şaman, “Umuyoruz ki halkı hakları konusunda bilinçlendirmenin karşılığı tazminat olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

İlgili haber: Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.