ManşetDoğa Mücadelesi

Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma

0

Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halime Şaman’a, Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş tarafından açılan “haksız rekabete dayalı tazminat davasının” ikinci duruşması bugün  Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

Konseyin çevre sözcüsü olduğu için söz konusu davanın nedenlerini kamuoyuna anlatmakla görevli Halime Şaman’a proje sahibi şirketler 300 bin liralık tazminat davası açmıştı.

Şaman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nde Çağlayan Adliyesi’nde görülen davanın duruşmasına katıldı.

Duruşmada davacı şirketlerin hak ve para kaybı olmadığına ilişkin rapor sunulurken karşı taraf,  “Şaman’ın eylemleri şirketlerimizi incitici ve rencide edici biçimdedir” savını yineledi. Şaman’ın avukatı, “Muğla İdare Mahkemesi ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptaline karar vermiştir. Milli Park ve kıyı işgali raporlarla saptanmıştır. Bu hususlar Şaman’ın beyanlarını doğrular niteliktedir” savunmasını yaptı.  Duruşmanın 25 Mayıs’a ertelenmesine karar verildi.

Şaman ve aktivistler tarafından adliye önündeki basın açıklamasında “Halime Şaman, inşaatla mücadele ettiği için, ‘Kızılbük koy olarak kalsın’ dediği için bugün burada yargılanııyor” denildi.Halime Şaman ise, “Bugün 8 Mart. Bir kadın olarak hayatta var olmanın zorluğunu bilerek yaşıyorum” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Bizi para cezasıyla yıldırmaya çalışmalarının sonuçsuz kalacağını biliyoruz. Madem anayasada bir söz verilmiş ve kıyılar halkındır denilmiş, kıyıların halkın kalması için mücadele ediyoruz. Umuyoruz ki hakları konusunda halkı bilinçlendirmenin karşılığı tazminat olmayacaktır, adalet de bu davanın saçmalığı konusunda kararını verecektir.”

Ne olmuştu?

Sinpaş‘ın, Marmaris Kızılbük koyundaki yapımına devam ettiği resort otel ve devre mülk projesiyle ilgili 30 Aralık’ta bilirkişi keşfi yapılmıştı. Projeye, 27 Temmuz’da başlayan ve 8 Ağustos’a kadar devam eden orman yangınları söndürüldükten beş gün sonra Muğla Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi, Sinpaş GYO’nun İçmeler’de yürüttüğü projeye verilen ‘ÇED gerekli değildir‘ kararının iptali için dava açmıştı.

Proje sahibi inşaat şirketleri Sinpaş GYO ve Kızılbük GYO, Halime Şaman’e şirket ‘haksız rekabet’ iddiasıyla 300 bin liralık tazminat davası açtı.

Marmaris Kent Konseyi’nin açıklamasında; yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında dava açılan Halime Şaman’in tazminat davası tehdidi ile susması, böylece kentte meydana gelen çevre felaketinin halktan gizlenmesinin amaçlandığını belirtildi. Konsey tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, yaşam savunucusu bir kadın üyemizin adliye koridorlarında kutlamak zorunda bırakılmasından üzüntü duyuyoruz. Kadınlar hem ekoloji mücadelesinde hem hayatın her alanında olmaya devam edecekler. Tazminat davaları ile yaşam savunuculuğundan vazgeçeceğimizi umanlara bir kez daha tekrarlamak isteriz ki kadınlığın bütün direngenliğiyle korkmuyoruz, susmuyoruz!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.