Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kısacık altın madeni hortladı: Binlerce dönüm orman ve tarım alanı risk altında

0

Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesindeki Kısacık köyü yakınlarında yaratacağı ekolojik tahribat nedeniyle daha önce iki kez iptal edilen altın madeni projesi için yeniden başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine ekoloji savunucuları tepki gösteriyor.

Pumice Madencilik A.Ş. tarafından, yüzde 79’u maden şirketlerine ruhsatlı olan Kazdağları’nda 1551 dönüm orman ve tarım alanı üzerine yapılmak istenen Kısacık Altın Madeni projesi, bu arazilerin yanı sıra köy yerleşimlerini ve yöre halkının sağlığını da tehdit ediyor. Proje sahası Kısacık Köyü’ndeki evlere yalnızca 140 metre mesafede yer alıyor.

Ayrıca Baharlar, Dağahmetçe, Akçin ve Güzelköy köylerinin de projeden olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, tüm ekoloji savunucularını 14 Kasım saat 11.00’de yapılacak olan projeye ilişkin Halkın Katılımı Toplantısına çağırdı.

‣ Kazdağları’nda iki kez iptal edilen altın madeni projesi bir kez daha ÇED sürecinde

Halk, neden Kısacık’ta altın madeni istemiyor?

Dernek tarafından yapılan basın açıklamasında, projenin gerçekleşmesi halinde meydana gelecek zararlar şöyle sıralandı:

  • Yıllarca dinamitle patlatmalı açık ocak şeklinde işletilecek maden yüzünden tarlalar ve köyler toz-toprak içinde kalacak. Günde 4 bin ton toprak-kaya kazılacak ve Günde 200 kamyon seferi yapılacak.
  • Toz emisyonları: Patlatma, sökme, yükleme, taşıma, boşaltma, depolama, kırma eleme tesis üretimi esnasında toz emisyonları oluşacak.
  • Gürültü ve titreşim kirliliği yerleşimleri rahatsız edecek. Yapılacak yer üstü üretim faaliyetleri sırasında; iş makinelerinden ve patlatmadan kaynaklanacak gürültü olacak. Proje kapsamında patlatma yapılacağından titreşim kirliliğinin de oluşması bekleniyor.
  • Tüm Ayvacık’ın yaşam kaynağı yeraltı suları, dereleri, Akçin ve Ayvacık barajları zehirlenecek.
  • Ormanlar ve tarım arazileri yok olacak. Bu durum çölleşme ve kuraklaşmayı beraberinde getirirken ormanda yaşayan binlerce tür canlı da zarar görecek.
  • Şahıs arazilerinin şirkete satılması istenecek, ya da kamulaştırılacak. Köylü göç etmek zorunda kalacak.
  • Su sıkıntısı çekilen köylerde yeraltı suları ve dereler maden şirketine tahsis edilecek.
  • Ağır metaller su kaynaklarına karışacak, Akçin, Tuzla, Küçükkuyu ve Altınoluk tarım havzaları zehirlenecek.
  • Yörenin geçim kaynağı hayvancılık, arıcılık, mantar toplayıcılığı ve tarım yok olacak.
  • Yöre insanı, uzun süreli ağır metal zehirlenmesi yüzünden kanser olma riskiyle karşı karşıya kalacak.
  • Doğal peyzaj bozulacak, devasa çukurlar ve tepeler oluşacak.
  • Pasa (atık toprak, taş kaya) yığınları oluşacak.

‣ Kaz Dağları’ndan müjdeli haber: Kısacık Altın Madeni için ÇED süreci durduruldu!
‣ Kısacık maden projesinde ÇED süreci 2. kez durduruldu: Yılmadan mücadele ederek bu işi zorlaştırıyoruz

Ne olmuştu?

2015 yılında, 3 Kasım’da, Kısacık Köyü’nde altın madeni projesine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı yaptırılmamış, 28 Haziran 2017 tarihinde 1’incisi gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği heyeti tarafından bilimsel itirazlar dile getirilmiş ve ÇED süreci durdurulmuştu.

İkinci İnceleme Değerlendirme Komisyonu duyurusu tarihinden sonra bir araya gelen ve Ayvacık Kıran Köyleri Çevre PlatformuBayramiç Yeniköy Ekolojik Yaşam ve Tohum DerneğiBozcaada ForumGülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneğiİda Dayanışma DerneğiKazdağları Kardeşliği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yöre köylüleri ve halkından oluşan “Kazdağları Dayanışması” tarafından, projeden olumsuz etkilenecek GüzelköyKoşuburnuAkçinMisvakDağahmetçeAlakeçiliSapancaBahçeliKaragömlekSüleymanköy’de bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi, broşürler dağıtıldı, imzalar toplandı.

Bayramiç ve Küçükkuyu pazarlarında bilgilendirme standları açıldı ve imza toplandı. Ayrıca#KısacıkAltınMadenineHayır ve #KazdağınınÜstüAltındanDeğerlidir etiketleri ile sosyal medya kampanyası yapıldı. CİMER üzerinden itiraz dilekçeleri gönderilmesi için kamuoyuna çağrıda bulunuldu.

Dayanışma temsilcileri, mücadelelerinin, Kısacık Altın Madeni Projesi’nin ÇED süreci sonlanana kadar süreceğini ve Kazdağı ekosistemi ve bölgenin tarımsal üretimi için tehdit oluşturan diğer altın madeni ve termik santral projeleri için de devam edeceğini belirtti.

18 Aralık 2018’de Bakanlık’ta gerçekleştirilen ikinci İDK toplantısında, proje için ikinci kez “ÇED süreci durdurulmuştur” kararı çıktı.

Şirket, 11 Temmuz’da yeni bir maden için ÇED başvurusunda bulunarak süreç başlatmıştı.

‣ Kısacık, altın değil hayat için direniyor

You may also like

Comments

Comments are closed.