Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Kaz Dağları’ndan müjdeli haber: Kısacık Altın Madeni için ÇED süreci durduruldu!

0

Çanakkale Ayvacık’a bağlı Kısacık köyü ve civarındaki köylerde altın çıkarmak gayesi ile PUMİCE A.Ş. tarafından 200805708 RUHSAT NO’lu ALTIN MADENİ OCAĞI ve KIRMA-ELEME TESİSİ kurulup işletilmesi için bugün (28 Haziran 2017) Ankara’da gerçekleştirilen İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) toplantısından ÇED Sürecini Durdurma kararı çıktı.

İDK toplantısı öncesi bölge halkından binlerce kişi “Kısacık Altın Madenine Hayır!” dilekçelerini imzaladı.

3 Kasım 2015’de bölgede ÇED toplantısı yapmak isteyen şirkete karşı köylüler toplantı yaptırmayarak yaşam alanlarında altın madeni istemediklerini göstermişlerdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 28 Haziran’da (bugün) Ankara’da yapılacak İDK toplantısı ile şirketin ÇED raporu talebinin değerlendirileceğini duyurmuştu.

İDK toplantısına bölge halkının “Altın madeni istemiyoruz” görüşünü iletmek üzere katılan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, toplantıyı Yeşil Gazete’ye değerlendirdi.

Süheyla Doğan (siyah elbiseli) İDK toplantısı için Çanakkale’den gelen mücadele arkadaşları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde

İDK toplantısına katılım için önceden yazılı başvuruda da bulunduklarını belirten Süheyla Doğan, başvuruya yanıt gelmese de Ankara’ya geldiklerini ve toplantıya katılım gösterdiklerini kaydetti.

Süheyla Doğan’ın İDK toplantısına dair aktardıkları şu şekilde:

“İDK toplantısı saat 14:00’de toplantı yeter sayısının bulunduğu beyanı ile başladı. Firma temsilcisinin 15 dk süren proje sunumunun ardından biz söz aldık.

Firma temsilcisi ÇED dosyasını sunarken Kasım 2015’de halk tarafından yapılmasına müsaade edilmeyen ÇED bilgilendirme toplantısına dair, “2015 yılında halk bilgilendirilmek istenmiştir” şeklinde bir beyanda bulundu. Bu beyanına kanıt mahiyetinde de kahvede çekilmiş bir kaç fotoğraf sundu. Biz de hemen araya girerek ilgili toplantının gerçekleştirilmediğini, konuya dair tutanağı da İDK komisyonuna sunarak kanıtladık. Bu, toplantıya gelmeden önce de beklediğimiz bir durum olduğu için hazırlığımızı yapmıştık.

Kasım 2015’de ÇED bilgilendirme toplantısının gerçekleştirilmediğine dair tutanak

Toplantıya benim dışımda maden ve orman mühendisi birer arkadaşımız ile organik tarım ile iştigal eden bir  çiftçi arkadaşımız katıldı.

45 dk süren sunumumuz sırasında herhangi bir engelleme ile karşılaşmadık. Ben altın madeninin bölgede yaratacağı tahribata karşı daha önce yayınlanan raporlara atıfta bulundum ve raporların nüshalarını da İDK üyelerine ilettim. Maden mühendisi ve Orman mühendisi olan arkadaşlarımız kendi alanları ile ilgili bilgilendirmede bulunurkan orgainik tarım ile ilgilenen çiftçi arkadaşımız altın madeni faaliyete geçtiği taktirde bölgede tarım yapılamayacağını aktardı.

Sunumun sonunda firma temsilcisine, “Bu maden projesinden vazgeçin” talebimizi de ileterek dışarı çıktık. İDK toplantılarında usül olarak komisyon üyeleri ve firma temsilcisi dışındaki katılımcılar varsa itiraz ve bilgilendirme amaçlı sunumlarınının ardından toplantı dışına alınıyorlar.

Saat 16:00 gibi de sonucu öğrendik. Firmanın hazırladığı ÇED dosyasının yetersiz bulunması gerekçesi ile ÇED sürecinin durdurulduğu iletildi bize.

Şu anki durumda firmanın yeniden ÇED raporu hazırlayıp İDK toplantısı talep etmek için önünde yasal olarak 1 sene bulunuyor. Bu 1 sene içerisinde raporu hazırlamayaz ise proje de iptal olacak.

‘Biga yarımadası stratejik çevresel değerlendirme yönetmeliği kapsamına alınsın’

ÇED durduruldu müjdeli haberini aldıktan hemen sonra İDK toplantısından çıkan TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Endüstriyel Yatırımlar ÇED Dairesi Başkanı Cihan Tatar ile görüşme yapma imkanı buldum.

Daire Başkanı Cihan Tatar’a Biga yarımadası stratejik çevresel değerlendirme yönetmeliği kapsamına alınması gerektiğini ilettim. Cihan Bey ise sadece kendisi ile bunun mümkün olamayacağını, yatırımcı konumdaki diğer bakanlıklarla istişare edildiğinde bu konuda gereken desteği verebileceğini kaydetti.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim. Bölge halkı kesinlikle altın madeni istemiyor. İDK toplantısı öncesinde buna dair halkın verdiği ıslak imzalı dilekçeleri acele kargo ile komisyona göndermiştik. Ardından biz toplantı için Ankara’ya hareket etmeden önce bize teslim edilen 1.500 imzayı da elden ilettik. Islak imzalı dilekçeler dışında pek çok kişi de BİMER üzerinden bölgede altın madeni istenmediğini bakanlık yetkilileri ile paylaştı.”

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği talebi ile Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği tarafından hazırlanan rapor: Kısacık Altın Madeni Raporu

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.