Doğa MücadelesiManşetTürkiyeUncategorized

Kazdağları’nda iki kez iptal edilen altın madeni projesi bir kez daha ÇED sürecinde

0

Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık köyü yakınlarında daha önce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci sonlandırılan altın madeni projesi için tekrar harekete geçildi.

Pumice Madencilik A.Ş., altın ve şahıs arazilerinde açmak istediği maden ocağı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı.

BirGün‘ün aktardığına göre, aynı ruhsatla 2015 yılında başvuran şirkete bölge halkı karşı çıktı. 2015 yılında yapılan ÇED toplantısını protesto eden bölge halkı önlemli bir direnişe imza attı.

O dönem uzmanlar tarafından hazırlanan “Kısacık Altın Madeni İnceleme Raporu”nda da çarpıcı tespitlere yer verildi. Alanın flora, fauna, hidrolojik, tarımsal ve teknik özelliklerinin incelenmesi sonrası hazırlanan raporda projenin bölgenin su kaynaklarına, ormana ve yabani yaşama büyük zarar vereceği belirtilmişti.

Tüm yaşananların ardından inceleme değerlendirme komisyonu toplantısında belirtilen eksiklikler şirket tarafından düzeltilmediği için ÇED süreci sonlandırılmıştı. Şirket ise orman arazilerinde ekolojik tahribata yol açacak proje için yeniden başvuru yaptı.

‣ Kaz Dağları’ndan müjdeli haber: Kısacık Altın Madeni için ÇED süreci durduruldu!
‣ Kısacık maden projesinde ÇED süreci 2. kez durduruldu: Yılmadan mücadele ederek bu işi zorlaştırıyoruz

Yerleşim yerine 500 metre mesafede maden projesi

Altın madeni ve kırma eleme tesisi açmak isteyen şirket, 155,1 hektarlık alanda faaliyet gösterecek. Alanın tamamı orman ve şahıs arazilerinden oluşuyor. Proje dosyasına göre ise şirket, ağaçları taşıyacağını ve böylece ekolojik dengenin bozulmayacağını öne sürüyor.

Proje için 18 milyon 200 bin TL harcayacak olan şirket, yılda 750 bin ton cevher çıkaracak. 15 bin ton kırma eleme tesisinde işleme tabi tutulurken 600 bin ton ağırlığında meydana gelecek ekonomik olmayan kayaç ise pasa depo alanında bekletilecek. Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinin köyleri arasında kalan tesise en yakın yerleşim yeri ise sadece 520 metre mesafede.

‣ Kaz Dağları köylerinden tek ses: Altın madenine karşıyız!
‣ Kazdağlarına altıncılar yine göz dikti

Ne olmuştu?

2015 yılında, 3 Kasım’da, Kısacık Köyü’nde altın madeni projesine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı yaptırılmamış, 28 Haziran 2017 tarihinde 1’incisi gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği heyeti tarafından bilimsel itirazlar dile getirilmiş ve ÇED süreci durdurulmuştu.

İkinci İnceleme Değerlendirme Komisyonu duyurusu tarihinden sonra bir araya gelen ve Ayvacık Kıran Köyleri Çevre Platformu, Bayramiç Yeniköy Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Bozcaada Forum, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, İda Dayanışma Derneği, Kazdağları Kardeşliği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yöre köylüleri ve halkından oluşan “Kazdağları Dayanışması” tarafından, projeden olumsuz etkilenecek Güzelköy, Koşuburnu, Akçin, Misvak, Dağahmetçe, Alakeçili, Sapanca, Bahçeli, Karagömlek, Süleymanköy’de bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi, broşürler dağıtıldı, imzalar toplandı.

Bayramiç ve Küçükkuyu pazarlarında bilgilendirme standları açıldı ve imza toplandı. Ayrıca#KısacıkAltınMadenineHayır ve #KazdağınınÜstüAltındanDeğerlidir etiketleri ile sosyal medya kampanyası yapıldı. CİMER üzerinden itiraz dilekçeleri gönderilmesi için kamuoyuna çağrıda bulunuldu.

Dayanışma temsilcileri, mücadelelerinin, Kısacık Altın Madeni Projesi’nin ÇED süreci sonlanana kadar süreceğini ve Kazdağı ekosistemi ve bölgenin tarımsal üretimi için tehdit oluşturan diğer altın madeni ve termik santral projeleri için de devam edeceğini belirtti.

18 Aralık 2018’de Bakanlık’ta gerçekleştirilen ikinci İDK toplantısında, proje için ikinci kez “ÇED süreci durdurulmuştur” kararı çıktı.

‣ Kısacık, altın değil hayat için direniyor

You may also like

Comments

Comments are closed.