ABD Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üyeliğine ‘hayır’ dedi

ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyelik talebini içeren ve Cezayir tarafından sunulan karar tasarısını veto etti. Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada 12 ülke destek verirken, İngiltere ve İsviçre çekimser kaldı.

Filistin‘in Birleşmiş Milletler‘deki (BM) tam üyelik yolunu açacak karar tasarısı, ABD‘nin vetosuyla engellendi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘ndeki (BMGK) oylamada, 12 ülke tasarıyı desteklerken, ABD karşı çıktı ve İngiltere ile İsviçre çekimser kaldı. Karar tasarısının kabul edilmesi için 15 üyeli Konsey’de 9 “evet” oyu ve 5 daimi üyeden veto almaması gerekiyordu.

Euronews’in aktardığına göre tasarıda, BM Genel Kurulu’na, Filistin’in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye ediliyordu. Bu süreç Filistin tarafından daha önce de denenmiş, ancak başarısız olmuştu. 2011’de yapılan tam üyelik başvurusu, yeterli destek bulunamadığı için BMGK’de kabul edilmemişti. Ancak 2012’de Filistin, BM tarafından “daimi gözlemci” statüsüne uygun görülmüştü.

Genç Yeşiller’den Avrupa Parlamentosu’nda Özgür Filistin protestosu
Filistin yanlısı gösterilere ‘nefret yürüyüşü’ diyen İçişleri Bakanı görevden alındı

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, bu süreci yeniden canlandırmak için 2 Nisan’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres‘e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden değerlendirilmesini talep etti. Guterres de, 3 Nisan’da BMGK’ye, bu talebi gündeme alınması çağrısı yaptı. Ancak Güvenlik Konseyi, 8 Nisan’da bu talebi “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi”ne yönlendirdi. Komite, iki toplantı sonunda bir mutabakata varamadığını açıkladı.

Bu durum üzerine Cezayir, Filistin’in BM üyeliği için tasarıyı yeniden müzakerelere açtı. 12 ülkenin desteğine rağmen ABD’nin vetosu, Filistin’in BM’deki tam üyelik yolunda karşılaştığı en büyük engel oldu. İngiltere ve İsviçre’nin çekimser kalması da dikkat çekici bir nokta olarak ön plana çıktı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR