DünyaManşet

ABD Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam üyeliğine ‘hayır’ dedi

0
Filistin
Fotoğraf: AP

Filistin‘in Birleşmiş Milletler‘deki (BM) tam üyelik yolunu açacak karar tasarısı, ABD‘nin vetosuyla engellendi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘ndeki (BMGK) oylamada, 12 ülke tasarıyı desteklerken, ABD karşı çıktı ve İngiltere ile İsviçre çekimser kaldı. Karar tasarısının kabul edilmesi için 15 üyeli Konsey’de 9 “evet” oyu ve 5 daimi üyeden veto almaması gerekiyordu.

Euronews’in aktardığına göre tasarıda, BM Genel Kurulu’na, Filistin’in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye ediliyordu. Bu süreç Filistin tarafından daha önce de denenmiş, ancak başarısız olmuştu. 2011’de yapılan tam üyelik başvurusu, yeterli destek bulunamadığı için BMGK’de kabul edilmemişti. Ancak 2012’de Filistin, BM tarafından “daimi gözlemci” statüsüne uygun görülmüştü.

Genç Yeşiller’den Avrupa Parlamentosu’nda Özgür Filistin protestosu
Filistin yanlısı gösterilere ‘nefret yürüyüşü’ diyen İçişleri Bakanı görevden alındı

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, bu süreci yeniden canlandırmak için 2 Nisan’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres‘e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden değerlendirilmesini talep etti. Guterres de, 3 Nisan’da BMGK’ye, bu talebi gündeme alınması çağrısı yaptı. Ancak Güvenlik Konseyi, 8 Nisan’da bu talebi “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi”ne yönlendirdi. Komite, iki toplantı sonunda bir mutabakata varamadığını açıkladı.

Bu durum üzerine Cezayir, Filistin’in BM üyeliği için tasarıyı yeniden müzakerelere açtı. 12 ülkenin desteğine rağmen ABD’nin vetosu, Filistin’in BM’deki tam üyelik yolunda karşılaştığı en büyük engel oldu. İngiltere ve İsviçre’nin çekimser kalması da dikkat çekici bir nokta olarak ön plana çıktı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.