Doğa MücadelesiManşet

İkizköylüler, yeni zeytin kanuna karşı barolardan destek bekliyor

0

Zeytinliklerde madenciliğe yol veren “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 14 Aralık Çarşamba günü TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülecek.

10 Aralık’ta 33 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Torba Kanun teklifi, madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda yapılmasının önünü açacak nitelikte. 13 maddelik kanun teklifinin ilk maddesinde yer alan ifadelere göre zeytinlik alanlarda yürütülmesi planlanan madencilik faaliyetlerine “kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda” açıklaması getiriliyor.

Yönetmelikle olmayınca zeytinliklerde madenciliğin önünü açacak kanun teklifi hazırlandı
Zeytinlikleri tehdit eden kanun teklifine karşı tek ses: Zeytinime dokunma

İkizköylüler, “zeytinime dokunma” demek için, Çarşamba günü saat 10:00’da TBMM’de Meclis Çankaya kapısı önünde olacak.  Tüm hak savunucularını, sivil toplum kuruluşlarını, ilgili sendikaları, milletvekilleri ve siyasileri; zeytin ağacının sesi olmaya, en büyük kamu yararı olan zeytinlere sahip çıkmaya, korumaya ve dayanışmaya çağıran Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK ) üyeleri, Türkiye Barolar Birliği ve baro başkanlarını da Meclis’te görmek istediklerini belirtti:

“Bu zeytin imha yasası tasarısı Türkiye halkının yaşam hakkını yok etmeye yönelik bir girişimdir. Avukatlık Kanununun 76. ve 110. maddeleri gereğince Barolar ve Barolar Birliğinin görevi ” Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak,” tır. Halkın yaşam hakkını , varoluşunu yok etmeye yönelik, zeytin imha yasa tasarısına karşı Avukatlık Kanununun 76 ve 110. Maddeleri gereğince Baroların ve Barolar Birliğinin 14.Aralık Çarşamba günü saat 10.00’da TBMM Çankaya kapısı önünde halkın yanında yer almasını talep ediyoruz.”

Yönetmeliğin yürütmesi ‘kamu yararına aykırı’ diye durdurulmuştu

Daha önce de 1 Mart 2022’de madencilik faaliyetlerinin zeytinlik sahalarında yapılmasına yönelik Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu yönetmeliğe karşı onlarca dava açılmıştı. Yönetmeliğin yürütmesi durdurulmuştu.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ise söz konusu yönetmeliğin geçirilmesine engel.  Yürütmesinin durdurulmasının sebebi de kanuna ve kamu yararına aykırı oluşuydu.

Şimdi verilen Kanun Teklifi’nde ise amaçlanan yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan elektrik ihtiyacının öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.