Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Zeytinlikleri tehdit eden kanun teklifine karşı tek ses: Zeytinime dokunma

0

Elektirik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, 33 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından çevre aktivistleri zeytinlik sahalarında madencilik faaliyetlerinin önünü açacak teklife karşı tepki gösterdi.

İkizköy Çevre Komitesi tarafından Akbelen‘de yapılan açıklamada “Zeytin için adalet” pankartı açılarak “İktidar 20 yılda 10 kez delmeye çalıştığı zeytin kanununu bu kez 10 Aralık Cumartesi gece yarısı meclise sunduğu bir hülle kanunla delmeye çalışıyor” denildi ve eklendi:

“Beşli çeteden Limak, Akbelen Ormanı’na; Cengiz Holding, Kazdağları’na giremedi. Beşli çeteye hizmet eden şirket vekilleri tarafından yıldırım hızıyla hazırlanan kanun tasarısı, yine yıldırım hızıyla 14 Aralık Çarşamba günü saat 10.00’da enerji komisyonunda görüşülecek.”

Komite komisyon toplantısına katılmak için ‘Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na’ başvuru yapacaklarını, 14 Aralık’ta tüm hak savunucularına TBMM önünde buluşma çağrısında bulundu. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

“83 senedir kanunun koruduğu zeytinlikler, yıllardır madenciliğe açılmaya çalışılsa da biz çiftçiler, köylüler, asıl söz sahibi olan halk olarak buna izin vermeyeceğiz! 20 yılda 10 kez değil, binlerce kez Zeytin Kanunu’nu delmeye de çalışsanız, bu millet zeytinlerine kıydırtmayacak! Yurdumuzun en büyük kamu yararı zeytinlerdir! Yıllardır süregelen, bizlerden önce var olan ve bizden sonra da yaşayacak olan zeytinlikler hiçbir madene tahsis edilemez, taşınamaz, yerinden kaldırılamaz!”

Kanun Teklifi’nden aylar önce, 1 Mart 2022’de, Akbelen Ormanı’nda ikinci bilirkişinin yapılacağı gün, zeytinlik sahalarını madencilik faaliyetlerine açan bir Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

‘Bizi savunmak yerine sermayeye vekillik yapıyorlar’

Akbelen Ormanı için tutulan nöbet 500 günü aşkın gündür sürdürülürken komite dün sunulan teklif sonrasında bu yönetmeliğe işaret etti:

“[…] yönetmelik değişikliği yetmedi, ‘yönetmelik kanundan üstün değildir’ dedikten sonra bu kez de yeni kanun teklifiyle zeytinliklerimize saldırıyorlar. Tarımla uğraşan, insanlık için üreten biz İkizköylüler her şeyin üstünde olan canımız kadar değerli zeytinlerimize dokundurtmayacağız. Zeytini, ormanı, toprağı, yaşamı savunmaya, korumaya devam edeceğiz!

Bizlerin vekili olarak meclise gidenler; bizleri temsil etmek, bizlerin hakkını hukuku savunmak, halk için çalışmak yerine sermayeye vekillik yapıyorlar. Sermaye için yasalar yapıp halkın yaşam alanlarının, ormanların, doğal ve kültürel varlıkların talanı için yasalar yapıyorlar.”

TEMA Vakfı: Zeytin ağaçları yine tehdit altında

TEMA Vakfı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise teklifin zeytinliklere yönelik bir tehdit olduğu vurgusu hakim.

Teklifin 14 Aralık’ta görüşüleceğine işaret eden Vakıfça yapılan açıklamada şu sözlere yer veriliyor:

“Binlerce yıldır zeytiniyle, yağıyla bize bakan kadim zeytin ağaçlarını koruma sırası şimdi bizde. Zaman çok dar… Milletvekillerinize acilen ulaşın! Zeytin ağaçlarını korumak üzere harekete geçmelerini talep edin.”

Kuzey Ormanları Savunması: Savunmaktan yılmayacağız

Kuzey Ormanları Savunması tarafından teklife karşı yapılan paylaşımda ise savunmaya ilişkin vurgular söz konusu. Açıklamada iktidara şu sözlerle seslenildi:

“AKP, zeytinlikleri maden faaliyetine açan düzenlemeyi yeni torba kanun teklifiyle bir kez daha getirdi. Siz göz dikmekten yılmadınız biz de savunmaktan yılmayacağız.”

Salda Gölü Koruma Derneği: Göz dikmekten yılmadınız

Salda Gölü Koruma Derneğince yapılan açıklamada “AKP, zeytinlikleri maden faaliyetine açan düzenlemeyi yeni torba kanun teklifiyle bir kez daha getirdi. Siz göz dikmekten yılmadınız biz de savunmaktan yılmayacağız” denildi.

Doğa Derneği: Zeytinlikler tehlikede

Doğa  Derneği‘nce yapılan açıklamada ise “Zeytinlikler yine tehlikede!” denildi ve eklendi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını sağlayan kanun tasarısını TBMM’ye sundu. Bu kanun teklifi derhal geri çekilmelidir.”

‘Zeytin ağaçları maden ocakları için talan edilmeyecek kadar değerlidir’

ÇEKÜL Vakfı’nca yapılan açıklamada ise “Zeytine yine el uzatıldı” ifadeleri kullanıldı.

“Bu teklife göre, koruma altındaki zeytin mirasımızın bugünü ve geleceği yeniden tehdit ediliyor.

Yaşam kültürümüzün önemi bir parçası olan zeytin ağaçlarını yok edecek bu politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Zeytin ağaçlarıyla birlikte geleceğimizi de yok edecek madencilik uygulamalarına karşıyız. Zeytin ağaçları, maden ocakları için talan edilemeyecek kadar değerlidir.”

‘Zeytinime Dokunma!’

Temiz Hava Hakkı tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Zeytinlik alanları madenciliğe açmayın! Tarihiyle, mitolojisiyle, besin ve şifasıyla zeytin ağaçları bu toprakların sahibi. Çarşamba günü komisyonda görüşülecek zeytin alanlarını madenciliğe açan yasa teklifi meclis gündemine girmesin.”

Türkiye’de zeytinliklere karşı atılan adımlar büyük bir kamuoyu tepkisiyle karşılaşıyor. Son Yönetmelik’te de yine kamuoyundan geniş çapta tepkiler gelmiş, Yönetmeliğin iptal ve yürütmesinin durdurulması için onlarca dava açılmıştı. Bu davalarda hem onlarca ekoloji mücadelesinde yer alan sivil toplum kuruluşları hem barolar hem meslek odaları hem de bireysel olarak vatandaşlar yer alıyordu.

Nihayetinde davalar sonuç verdi ve Danıştay kararıyla yönetmeliğin uygulanması engellenmiş oldu.

Dün sunulan kanun teklifi de yine kamuoyunu ayağa kaldırdı ve sosyal medya üzerinden #ZeytinimeDokunma etiketleriyle binlerce tweet paylaşıldı. Komisyon toplantısında da yine ekoloji aktivistleri TBMM kapısında bir araya gelmek üzere çağrılarda bulundu.

 

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.