[İkizköylüler anlatıyor] Aytaç Yakar: Lanet olasıca kara kömür aldı evimi

Işıkdere Mahallesi'ndeki evini kömür madeni yüzünden kaybeden Aytaç Yakar borç alarak kendisine yeni bir ev inşa etti. Yeni evi de maden yüzünden yıkılma tehlikesinde olan Yakar şu soruyu soruyor: 'Madem burayı da alacaktınız da neden bizi buraya getirdiniz?'

İkizköy’ün Işıkdere Mahallesi’nde oturuyordum. Lanet olasıca kara kömür aldı evimi. Oradan kalkıp buraya geleli üç sene oldu. Buraya geldikten altı ay sonra yine ihtarname geldi. Boşaltın evlerinizi diye. Madem burayı da alacaktınız, madem burası kömür sahası içindeydi de neden bizi buraya getirdiniz?

Bu sözler Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan İkizköy’de yaşayan Aytaç Yakar’a ait. Kendisi hayatının büyük bir bölümünü İkizköy’e bağlı Işıkdere Mahallesi’nde geçirdi.

2018 yılında mahalleye kaymakam ve muhtar eşliğinde gelen şirket çalışanları, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlaması amacıyla açılacak linyit kömür madeni için evlerini satmalarını istedi.

Arazilerini satmak dışında kendilerine bir seçenek sunulmayan köylüler evlerini sattı. Köylülerin bir kısmı farklı ilçelere göç ederken hayatını apartman dairesinde geçirmek istemeyen Aytaç Yakar ve ailesi boşaltılan köyün birkaç yüz metre ötesinde kendilerine yeni bir ev inşa etti.

Fotoğraf: Elif Ünal

‘Evi kredi çekip yaptırabildim’

“Biz orayı verdiğimizde bize kandırmaca yaptılar. Yoldan 50 metre aşağıda arsanız varsa oraya gidebilirsiniz dediler” diyen Yaşar, köydeki arazileri için dönüm başına 10 bin lira aldıklarını anlattı.

Verdikleri paranın da yeni evini yapmaya yetmediğini belirten Yaşar, “35 bin lira kredi çektim. Karşılığında 65 bin lira borçlandım. Hala ödüyorum, dört senesi kaldı” dedi.

Ancak maden sahasının genişletilmek istenmesiyle birlikte şu anda yeniden borç ile kurdukları evlerden çıkmaları isteniyor. Aytaç Yakar ise “Daha nereye gitmemizi istiyorsunuz?” sorusunu soruyor.

Fotoğraf: Elif Ünal

Madenci sponsorluğunda arkeoloji çalışmaları

Maden için boşaltılan Işıkdere Mahallesi ise şu anda bir harabe. Birçok ev dinamitlerle patlatıldı. Ancak maden çalışmaları başlayacakken köyde Bizans dönemine ait tarihi eserler ortaya çıktı.

Milas Müze Müdürlüğü tarafından madeni işletmek isteyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) sponsorluğunda gerçekleşen kazılar sonucunda çıkarılan eserler doğrudan Ören Mahallesi‘ndeki Arkeopark Alanı‘na taşınıyor.

Kazı alanında şu ana kadar Erken Tunç, Geç Geometrik, Arkaik, Klasik, Helenistik, Erken Roma, Doğu Roma dönemlerine ait farklı tiplerde 74 mezar, iki zeytinyağı ve şarap işliği ile iki konut tabanına ulaşıldı. Kazıların tamamlanmasının ardından ise madene devam edilmek isteniyor.

Maden için boşaltılan Işıkdere Mahallesi

‘Köyümüz artık yok’

Torunlarının bayramda kendisini ziyarete geldiğini söyleyen Aytaç Yakar, torunlarının oyun oynamak için yıkılan Işıkdere Mahallesi’ne gitmek istediğini anlattı:

Dediler ki ‘ananem burada gölge yok, yeşillik yok hadi köyümüze gidelim’. ‘Nereye gideceğiz?’ dedim. ‘Işıkdere mahallesine köyümüze gidelim’ dedi. ‘Napacağız çocuğum orada?’ dedim. ‘Cevizin dibinde salıncak kuracağız. Ben sallanacağım, sen sallayacaksın’ dedi. Ben ağladım o zaman. ‘Yok, çocuğum yedi kat alta indiler zaten nereden göreceksin evi?’

Evini bırakmak istemiyor

Aytaç Yakar şu anda bir yandan borçlarını ödemeye bir yandan da bahçesinde yetiştirdiği sebzelerle yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Tek isteği ise yeni evini de bırakıp gitmek zorunda kalmamak.

Bu yüzden evinin karşısındaki Akbelen Ormanı’nın maden sahası için kesilmek istenmesine karşı bölge halkı tarafından başlatılan çadır nöbetine destek oluyor. Sabahları oradaki kişiler için “akıtma” isimli ekmeklerden hazırlıyor, bahçesindeki domatesleri de nöbet tutan kişilerle paylaşıyor.

Fotoğraf: Elif Ünal

Maden için kesilmek isteniyor

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı.

Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı.

Bilirkişi incelemesi 30 Temmuz’da

YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan bir dava bulunuyor. Davanın bilirkişi heyeti incelemesi ise 30 Temmuz Cuma günü yapılacak.

Ancak davanın sonucu beklenmeden orman kesimine başlanmasını protesto eden halk Akbelen Ormanı girişinde çadır nöbeti başlattı.

Fotoğraf: Elif Ünal

‘Akbelen Ormanı son durak’

“Akbelen Ormanı son durak” diyen Yaşar, eğer buradaki orman maden için kesilirse kendilerine yaşayacak hiçbir yer kalmayacağını şu sözlerle anlattı:

Elimizden topraklarımızı, canımızı aldılar. Bizim yaşam alanımızı aldılar. Biz dokuzuncu katlarda yaşayamayız. Biz toprak çocuğuyuz. Biz köy çocuğuyuz. Yörüğüz. Biz temiz hava solumadıktan, toprak işlemedikten sonra yaşayamayız. Bu yüzden burayı vermek istemiyoruz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Antalya’da olmayan suya HES yapacaklar

Antalya- Konyaaltı'ndaki Doyran Deresi'nin üzerine yapılmak istenen HES'den etkilenecek 11 köyün halkı mücadeleye hazırlanıyor.

Koca’nın hastanesi Medipol’ün valeleri, yeşil alanı korumak isteyen vatandaşlara saldırdı

Acıbadem'deki yeşil alana eski bakan Fahrettin Koca'nın hastanesi Medipol için otopark yapılmasına direnen halka hastane valeleri ve güvenlik görevlileri saldırdı, bir kadının kolu kırıldı.

Bafa Gölü, kuraklığın etkisiyle 30 metre çekildi

Yağış yetersizliği nedeniyle yaşanan kuraklık Ege'nin en büyük gölü olan Bafa'yı da vurdu. Sular 70 metre çekildi, suların azalmasıyla gölde oksijen seviyesi düştü.

AB’de ‘vahşi yaşam’: Kurtları önce korudular, şimdi fazla çoğaldılar diye öldürecekler

Avrupa Komisyonu'nda nesilleri tehdit altında olduğu için 'sıkı koruma' altında olan kurtların statüsü, çiftçilerin lobisi ve muhafazakar vekillerin desteğiyle değiştirildi.

Kazdağları’nda vahşi madenciliğe karşı miting çağrısı

Çanakkale'de yarın düzenlenecek 'Kazdağları’nda Vahşi Madenciliğe Hayır' mitinginin madencilik tehdidi altındaki tüm kentlere yayılması planlanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR