Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Bartın mücadelesi zaferle sonuçlandı: Termik santrale geçit yok

0

Bartın’ın Amasra ilçesi Gömü ve Tarlaağzı köylerinde Hattat Holding tarafından yapılması planlanan Hema Termik Santrali için hazırlanan imar planlarının sonuncusu da mahkeme kararı ile iptal edildi.

Davacı Bartın Platformu, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin 1/100 bin ölçekli plan değişikliğinde termik santrali işleyen değişikliğin iptaline karar verdiğini duyurdu.

Onlarca dava ve 16 yılı aşkın bir mücadele

Daha önce de termik santralin önünü açan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki değişiklikler ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişiklikler iptal edilmişti.

Böylece Bartın halkının kararlılıkla sürdürdüğü, onlarca dava açılan ve 16 yılı aşkın bir süredir devam eden mücadele zaferle sonuçlanmış oldu.

‘Bu noktadan dönüş olmaz’

Bartın Platformu Yürütme Kurulu üyesi Erdoğan Atmış Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Daha önce de 1/5 bin ve 1/25 bin ölçekli plan değişiklikleri iptal edilmişti. Bu plan değişikliğinin iptalini de bekliyorduk. Bugün haberini aldık” dedi.

Mahkeme kararına ilişkin ayrıntıların henüz kendilerine ulaşmadığını belirten Atmış, “Ancak şunu biliyoruz ki bu noktadan dönüş olmaz. Kazandık” ifadelerini kullandı.

‘Artık ÇED süreci tamamen sonlandırılmalı’

Hattat Holding’in son olarak yeniden başlatmaya teşebbüs ettiği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin Bakanlık tarafından dava sonuçlarını beklemek amacıyla askıya alındığını hatırlatan Atmış, şunları söyledi:

“Son mahkeme kararıyla ÇED’e dayanak olarak gösterdikleri plan değişikliği iptal edilmiş oldu. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan sürecin tamamen sonlandırıldığına dair açıklama bekliyoruz.”

‘Ortak mücadele ile başardık’

Bu süreç boyunca zorlu bir mücadele yürüttüklerini belirten Erdoğan Atmış, “İktidarın ve sermayenin karşımızda olduğu bir mücadeleydi. Zonguldak’ta kömür madenlerinin sağladığı iş olanakları dolayısıyla bir handikabımız vardı. Ona rağmen ortak bir mücadele ile başarıya ulaştık” dedi.

“Mücadele eden her zaman kazanamayabilir ama mücadele etmeyen kaybetmeye mahkumdur” ifadesini kendilerine rehber olarak aldıklarını belirten Atmış, “Benzer sonuçları Türkiye’deki ekolojik yıkımlara karşı yürütülen bütün mücadelelerde görürüz umarım” dileklerini aktardı.

Bartın Platformu’nun çağrısını hatırlatan Erdoğan Atmış, 20 Kasım Cumartesi günü mahkeme kararını kutlamak üzere Amasra’da bir araya geleceklerini ve mücadeleye destek olan herkesi beklediklerini söyledi.

Bartın mücadelesi kronolojisi

1999: Hattat Holding, Bartın’da termik santral açma niyetleriyle ilgili olarak ilk kez açıklamalarda bulundu.

2005: Hattat Holding taş kömürü̈ çıkarmak için Türkiye Taş Kömürü̈ Kurumu’ndan Amasra-B sahasını kiraladı.

2006: Termik santral için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) HEMA (Hattat Enerji ve Maden A.Ş.) adına üretim lisansı alındı.

2009: Tarlaağzı ve Gömü köylerinde santraller için ilk ÇED başvurusunu Kasım 2009’da yaptı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eksik evrak gerekçesiyle geri çevirdi.

2010: HEMA Elektrik Üretim AŞ. Amasra Termik Santrali ve Batı Karadeniz Elektrik Üretim AŞ. Bartın Termik Santrali için ÇED Başvurusu yapıldı.

İçerisinde Bartınlıların, kadın örgütlerinin, belediye temsilcilerinin, meslek odalarının ve sendikaların Bartın Platformu kuruldu.

24 ve 25 Kasım 2010 tarihlerindeki iki ayrı ÇED Halkın Katılımı Toplantısı binlerce insanın protestosuyla engellendi. 29 Kasım Ankara’daki toplantıya bin kişi katıldı.

2011: 22 Nisan 2011’de yapılan “Bartın’da Yasıyorum–Yaşayacağım” mitingine 10 bin kişi katıldı.

2012: Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Haziran 2012”de, Delikliburun mevkiinin santraller için uygun olmadığını belirterek ÇED süreçlerini durdurdu.

Aralık 2012’de Bartın Termik Santrali ile aynı koordinata Hema Entegre Termik Santrali yapmak için yeniden ÇED başvurusu yapıldı.

2013: 19 Şubat 2013 tarihinde Hema Entegre Termik Santrali ÇED sürecinde yapılmak istenen Halkın Katılımı toplantısı gene halkın tepkisiyle engellendi.

2014: 2014 yılında askıya çıkarılan Hema Entegre Termik Santralinin ÇED başvurusuna 42 bin itiraz dilekçesi verildi.

2016: Termik santral ÇED olumlu kararına karşı 2019 kişiyle iptal davası açıldı. ÇED Olumlu kararı 2018’de Danıştay 14. Dairesi tarafından iptal edildi.

2019: Aynı yere farklı adla yeniden ÇED başvurusu yapıldı. 1/100 bin ölçekli plan değişikliği Kasım’2019’da Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu.

2020: Zonguldak İdare Mahkemesi 17 Eylül 2020’de termik santral için yapılan 1/5000 ve 1/1000 planlarındaki değişiklikleri de iptal etti.

2020:  1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği kararı Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

2021: 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki değişiklikler Ankara 5’inci İdare Dairesi tarafından iptal edildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.