ManşetDünyaİklim ve Enerji

Hollanda 2026’da fosil yakıtla ısınmayı yasaklayacak: Isı pompaları zorunlu olacak

0

Hollanda hükümeti, ısı pompalarının veya ısı şebekelerine bağlantıların zorunlu kullanımını getirirken, 2026’dan itibaren yeni fosil yakıt merkezli ısıtma sistemi kurulumlarını yasaklamayı planlıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) verilerine göre, küresel olarak 2020 yılına kadar yalnızca 177 milyon ısı pompası kurulmuştu. Bu ısı pompalarının çoğu Çin‘de (%33), onu Kuzey Amerika (%23) ve Avrupa (%12) izliyor.

Hollanda’nın bu kararının arkasında yatan en büyük sebep ise ülkenin yüksek oranda doğal gaza bağımlı ülkenin, yükselen doğal gaz fiyatları karşısında zor durumda kalmış olması.

İlgili haber: Düşük karbonlu dev ısı pompaları kombileri yerinden edebilir mi?

2018 verilerine göre Hollanda’da haneleri ısıtmak için gereken enerjinin yüzde 71′ doğal gazla karşılandı. Seraların çok yoğun kullanıldığı ülkede, tarım için doğal gaz kullanımı da oldukça yüksek.

Daha az doğal gaz kullanımının herkesin ‘cüzdanına yarayacağını’ söyleyen konut bakanı Hugo de Jonge, “Sürdürülebilirlik çok acil ve hızın artırılması gerekiyor. Bu nedenle kabine, hibrit ısı pompasının 2026’dan itibaren standart olmasını istiyor” açıklamasını yaptı.

Hollanda, Avrupa Birliği‘nde ısı pompalarını zorunlu kılan ikinci ülke olacak.  Almanya da 2024’e kadar hibrit ısı pompalarına geçme kararı aldı.

İlgili haber: AB, 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 45’e yükseltiyor

Hollanda hükümeti, hibrit bir ısı pompası kullanmanın doğal gaz tüketiminde ortalama yüzde 60 tasarruf sağladığını söylerken Avrupa’nın en büyük ikinci ısı pompası üreticisi Viessman‘ın kamu işleri başkanı Kai Lobo, hibrit çözümlerin (kombi ısı pompası ve gaz kazanınnın) fosil yakıt tüketimini yüzde 80 ila 90’a kadar azaltabileceğini öne sürdü.

Sübvanse edilecek

Hollanda hükümeti  ısı pompalarının alınmasını sübvanse edecek: 2030’a kadar kabine, bu finansman için yılda 150 milyon Euro ayırdı. Ayrıca Ulusal Isı Fonu da bunun için kullanılacak.

Ülkede endüstride de ısıpompaları yaygınlaştırılmak isteniyor. Hükümet, kurulum sektörü ve ısı pompası üreticileriyle de ortak olacak. her bölgede eğitim yerleri ve sektöre “geç girenler” için özel kurslar sağlanacak.

Isı pompası neden bir alternatif?

Isı pompaları, karbon emisyonlarında büyük ölçekli azalmalar sağlama potansiyeline sahip düşük karbonlu bir ısıtma teknolojisidir.

Dış ortam havasından, sudan veya topraktan ısıyı bir binanın iç kısmına taşımak ve suyu ısıtmak için elektrik kullanırlar. Bu süreç, onları çalıştırmak için gereken her bir elektrik birimi için üç ila dört birim ısı sağlayan ısı pompaları ile oldukça verimlidir.

Bir ısı pompasını çalıştırmak için kullanılan elektrik düşük karbonlu kaynaklardan üretildiğinde, tüm bu ısı da düşük karbonludur. Isı pompalarını net sıfıra giden yolların çoğunda kilit bir teknoloji yapan şey, ısıyı çok verimli ve temiz bir şekilde iletme konusundaki bu basit kapasitesidir.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2050 yılına kadar ‘net sıfır’ hedefine için çizdiği rota,  2050’de ısınma için enerji talebinin yüzde 55’ini  1,8 milyar ısı pompasından sağlanması gerektiğini vurguladı. Bu, bugün kurulan sadece 180 milyon ünite ile kıyaslandığında yanızca yüzde 7 seviyesinde.

Benzer şekilde Birleşik Krallık‘ta, İklim Değişikliği Komitesi (CCC) net sıfıra giden “en dengeli ve en uygun maliyetli” yolun, 2050 yılına kadar hanelerinçoğunun ısı pompalarıyla ısıtılması olduğunu söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.