EkolojiEnerjiManşet

Fukuşima’da radyoaktif atık suyun tahliye hortumu yerinden çıktı, iki işçi hastanelik oldu

0

Japonya‘da 2011’deki deprem ve ardından gelen tsunamide büyük hasar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Güç Santrali‘nde, o günden bu yana biriktirilen radyoaktif suyun okyanusa boşaltma işlemleri devam ederken tahliye hortumu yerinden çıktı.

25 Ekim Çarşamba günü yaşanan olaya ilişkin açıklama yapan yetkililer, iki işçinin radyoaktif maddeler barındıran atık suyla ıslanmasının ardından hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

AFP’nin aktardığına göre, olay sırasında, bir grup işçi nükleer santralde Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi‘ndeki (ALPS) boruları temizliyordu.

ALPS sistemi, santralde biriken ve suya bırakılan atık maddenin arıtılması konusunda kritik öneme sahip. Dört işçinin sistemde yaptığı temizleme çalışması sırasında tahliye hortumunun aniden yerinden çıktığı ve radyoaktif maddelerle kirlenmiş atık suyun dört işçinin üzerine sıçradığı bildirildi.

Atık suya maruz kalan dört işçinin de olay sırasında yüzlerini tamamen kapatan maskeler taktığı ve yapılan testlerde hiçbir işçide yutulmuş radyoaktif partiküle rastlanmadığı ifade edildi. Nükleer santrali işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi de (TEPCO) hiçbir işçide sağlık sorunu görülmediğini kaydetti.

‘İki işçiye bulaşan radyasyon temizlenemedi’

TEPCO’nun açıklamasına göre, kazanın ardından dört işçiden ikisi üzerlerindeki radyoaktif kirliliği santralden ayrılmalarına izin verecek düzeye indirebilirken, diğer iki işçinin üzerindeki radyasyon seviyesi yeterince düşürülemeyince söz konusu maddelerden temizlenebilmeleri ve tıbbi olarak takip edilebilmeleri için hastaneye kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılanlardan 20 yaşındaki işçi yüzü dahil tüm bedeninde suya maruz kalırken, 40’lı yaşlarındaki diğer işçinin yalnızca karın bölgesinde maddeye maruz kaldığı bildirildi. TEPCO, doktorun açıklamasına dayanarak, iki işçinin radyasyona maruz kaldığı için cilt yanığı riskinin ‘son derece düşük’ olduğunu söyledi.

Kasım ayında üçüncü tur tahliyeye başlanacak

TEPCO, 2011 depremi ve tsunaminin ardından çekirdeği eriyen Fukushima Daiichi’den tartışmalı atık su tahliyesine 24 Ağustos’ta başladı. Onlarca yıl sürmesi beklenen tahliyeye tüm Japon deniz ürünlerinin ithalatını derhal yakaslayan Çin başta olmak üzere komşu ülkeler ve balıkçı grupları karşı çıkmış; Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ise tahliyeye onay vermişti. 

Japonya, radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı
Fukuşima ‘aklamaları’: Güney Kore lideri ve Japonya Başbakanı deniz ürünü yedi
Fukuşima’da radyoaktif atık suyun ikinci tahliyesi başladı
Fukuşima’nın radyoaktif suyunun deşarjı benzer girişimlere emsal olabilir

TEPCO, tüm itirazlara rağmen planlandığı gibi ilk iki tahliye turunu tamamladı. Kasım ayı başından itibaren de üçüncü tur için hazırlanıyor. Arıtılmış atık boşaltımından sorumlu TEPCO yöneticisi Junichi Matsumoto gazetecilere çarşamba günkü kazanın boşaltma planlarını etkilemeyeceğini söyledi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.