EkolojiManşet

Fukuşima’da radyoaktif atık suyun ikinci tahliyesi başladı

0

Japonya‘da, 2011’deki 9 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunamide çekirdeği eriyip enkaz haline gelen Fukushima Nükleer Santrali’nde o zamandan beri biriktirilen radyoaktif atık su, ikinci kez Pasifik Okyanusu’na deşarj edilmeye başlandı. 

İlk deşarj işlemi 24 Ağustos’ta yapılmış ve denize 7.800 ton arıtılmış radyoaktif atık su salınmıştı. Yeraltından denize uzanan 1 kilometrelik tünelle gerçekletirilen tahliyelerin 40 yıla kadar yayılması bekleniyor.

Japonya, radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı

Şirket, Mart 2024’e kadar dört kez radyoaktif su tahliyesi gerçekleştirecek ve her seferinde yine 7.800 metreküp su tahliye edecek. Yeni başlayan ilk deşarj işleminin de ilk seferde olduğu gibi  yaklaşık 17 gün sürmesi bekleniyor.

Santralin operatörü  Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) işçilerin arıtılmış atık suyu büyük miktarda deniz suyuyla seyreltmek için bir pompayı aktive ettiklerini ve karışımı bir yer altı tüneli aracılığıyla yavaş yavaş okyanusa tahliye ettiklerini açıkladı.

Onlarca yıl devam edecek atık su deşarjına, balıkçı grupları ve aralarında yüzlerce kişinin protesto mitingleri düzenlediği Güney Kore‘nin de bulunduğu komşu ülkeler şiddetle karşı çıkıyor. Çin, Japon deniz ürünlerinin tüm ithalatını yasaklayarak Japon deniz ürünleri üreticileri ve ihracatçılarını büyük bir ekonomik zarara uğrattı.

Japonya hükümeti ise, yeni pazarlar bulmak ve Çin’in deniz ürünleri yasağının etkisini azaltma için bir yardım fonu kurdu. Tedbirler arasında deniz ürünlerinin geçici olarak satın alınması, dondurulması, depolanması ve yurt içinde deniz ürünleri satışının teşvik edilmesi de yer alıyor. Kabine bakanları da yerel deniz ürünlerini tatmak ve güvenliğini artırmak için Fukuşima’ya gitti.

Fukuşima ‘aklamaları’: Güney Kore lideri ve Japonya Başbakanı deniz ürünü yedi

TEPCO, radyoaktif suyun tahliyesinin bölgedeki deniz ürünleri üzerinde oluşturduğu itibar zararını tazmin etmekle yükümlü tutuluyor. Şirket ise zarar iddialarının çoğunun Çin’in deniz ürünleri yasağı ve yurt içinde fiyat düşüşlerine neden olan aşırı arzla bağlantılı olduğunu iddia ediyor.

Tarım Bakanı Ichiro Miyashita da Ççarşamba günü bölgesel bir tarım bakanları toplantısının oturum aralarında Malezya‘daki bir gıda fuarında Japon deniz tarağının tanıtımını yaptı.

UAEA’na göre tahliyenin etkisi ‘göz ardı edilebilir’, uzmanlar itiraz ediyor 

Tesisin ilk atık su tahliyesi 24 Ağustos’ta başlamıştı ve 11 Eylül’de sonlandırıldı. Bu tahliye sırasında TEPCO, 10 tanktan 7 bin 800 ton arıtılmış suyu tahliye ettiğini duyurdu. İkinci tahliye işleminde 17 gün içinde Pasifik Okyanusu‘na 7 bin 800 ton arıtılmış su daha boşaltmayı planlıyor.

Tesisteki yaklaşık bin tankta, tesisin tsunamide hasar görmesinden bu yana biriktirilmiş,  yaklaşık 1.34 milyon ton radyoaktif atık su depolanıyor. TEPCO ve hükümet, tankların gelecek yılın başında mutlak kapasiteye ulaşacağı ve onlarca yıl sürmesi beklenen tesisin devreden çıkarılmak üzere alana ihtiyaç duyulacağı için suyun denize boşaltılmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Ayrıca hükümet ve TEPCO suyun, radyoaktif maddeleri güvenli seviyelere indirmek için arıtıldığını ve ardından uluslararası standartlardan çok daha güvenli hale getirmek için deniz suyuyla seyreltildiğini iddia ediyor.

Bazı bilim insanları ise, düşük seviyeli radyoaktif maddelerin sürekli salımının benzeri görülmemiş bir durum olduğunu ve yakından izlenmesi gerektiğini söylüyor.

Yeşil Gazete yazarı, Nükleersiz.org koordinatörü Dr. Pınar Demircan ise Japonya’nın arıtma konusunda doğruyu söylemediğini; Japonya Çevre Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan verilerle de itiraf edildiği üzere aslında biriktirilmiş atık su  içinde arıtma yapıldığı iddia edilen radyoaktif izotopların sayısının gerçek miktarın  yalnızca yarısı kadar olduğunu belirtiyor.

Fukuşima’nın radyoaktif suyunun deşarjı benzer girişimlere emsal olabilir

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, atık su salımının güvenli olup olmadığı üzerinde incelemelerde bulundu. Ajans, atık su boşaltımının planlandığı gibi uygulanması durumunda çevre, deniz yaşamı ve insan sağlığı üzerinde göz ardı edilebilir düzeyde bir etkiye sahip olacağı sonucuna vardı.

UAEA: Fukuşima nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılması güvenli

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.