DünyaEnerjiManşet

UAEA: Fukuşima nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılması güvenli

0
Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler‘e bağlı Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA), Japonya‘da 2011 yılında yaşanan 9,0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunami sonucu zarar gören  Fukuşima nükleer santralindeki atık suyla ilgili çalışmalarını tamamladı.

UAEA, hazırladığı raporda atık suyun denize boşaltılması halinde çevreye etkisinin “göz ardı edilebilir” olduğunu ifade etti.

euronews‘ün aktardığına göre UAEA, atık sudaki radyoaktif özelliğin uluslararası standartlara uygun olduğunu belirterek, Japon hükümetinin atık suyun denize boşaltılması kararına yeşil ışık yaktı.

UAEA Başkanı Rafael Grossi, ajansın iki yıldır sürdürdüğü güvenlik değerlendirme raporunu Japonya Başbakanı Fumio Kişida‘ya sundu. Raporun tarafsız ve bilimsel olduğuna vurgu yapan Grossi, suyun denize boşaltılması aşamasında da Japonya ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini taahhüt etti.

‣ Nükleere yatırım yapmak isteyen ülkeler çözümsüz atık sorununu dikkate almalı

İki madde filtrelenemiyor

Nükleer santrallerde, reaktörleri soğutmak için kullanılan kirlenmiş su, ALPS adı verilen bir sistemle neredeyse bütün radyoaktif maddelerden arındırılıyor.

Ancak hidrojenin radyoaktif hali olan trityum ile karbon 14‘ün izotoplarını sudan ayırmak çok zor olduğundan, bu iki madde filtrelenmiyor.

Japonya, Fukuşima’daki atık suyun deniz suyu ile karıştırılarak trityum ve karbon 14 seviyelerinin güvenlik standartlarına uygun hale getirilerek boşaltılacağını belirtiyor.

Atık suların boşaltılması, sökme çalışmalarının en zorlu kararlarından birini oluşturuyor. Dünyada Çernobil‘den sonraki en büyük nükleer kazanın yaşandığı Fukuşima’daki tesisi sökme çalışmalarının on yıllar alabileceği belirtiliyor.

‣ Bilim insanları uyardı: Nükleer atık depolama yöntemleri güvensiz

Komşular kaygılı

UAEA raporunda, santrali işleten Tokyo Elektrik Gücü Şirketi, atık sudaki radyasyon miktarını doğru ve hassas şekilde ölçebildiğinin altını çizdi.

Ancak UAEA’nın bulguları, komşu ülkeleri ve Japon balıkçıların kaygılarını gideremedi. Çin ve Güney Kore atık suyun denize boşaltılmasına karşı çıkıyor.

Güney Kore’de deniz tuzunda radyasyon miktarının artacağı endişesiyle halk son haftalarda deniz tuzu stoklamaya başladı ve fiyatlar yükselişe geçti.

Günlük 100 metre küp atık su üreten nükleer santralde tankların 1,3 milyon metre küp depolama kapasitesi bulunuyor. Felaketten bu yana tanklardaki maksimum kapasiteye ulaşan atık suyu güvenli bir şekilde nasıl ve nereye boşaltabileceğini araştıran Japonya, atık suların Büyük Okyanus‘a boşaltılmasına karar vermişti.

UAEA’nın kararının ardından son ölçümleri yapacak olan Tokyo Elektrik Gücü Şirketi’nin boşaltımın ne zaman yapılabileceği konusunda önümüzdeki günlerde nihai kararı vermesi bekleniyor.

‣ Nükleerden çıkış: Almanya son reaktörlerini de kalıcı olarak kapatıyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.