EkolojiEnerjiManşet

Fukuşima ‘aklamaları’: Güney Kore lideri ve Japonya Başbakanı deniz ürünü yedi

0

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Fukuşima Dai-İçi Nükleer Santrali’nden denize boşaltılmaya başlanan radyoaktif atık suya karşı tepki gösterenlere, kameralar önünde bölgeden gelen deniz ürünlerini yiyerek karşılık verdi.

Japonya hükümeti tarafından bugün “Söylentileri durdur” etiketiyle paylaşılan görüntülerde Başbakan Kişida ve üç bakan, Fukuşima bölgesinden geldiği belirtilen deniz ürünlerini yiyor.

Kişida, yemeğin görüntülerini “Fukuşima’dan gelen malzemeler, Japon yemekleri çok lezzetli!” açıklamasıyla tekrar paylaştı. Başbakanlık, deniz ürünleri tüketimini artırmayı amaçlayan kampanyaya başladıklarını de belirtti.

Önceki gün de Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Başbakan Han Duck-so  öğle yemeğinde deniz mahsulünü tercih etiklerini açıklamıştı. Başkanlık Ofisi‘nden yapılan açıklamada, Japonya’nın atık suyu okyanusa boşaltmaya başlamasının ardından hükümetin deniz ürünlerinin güvenli olduğunu göstermeye çalıştığı belirtilmişti.

Açıklamada Güney Kore Başkanlık Ofisi’ndeki kafeteryada hafta boyunca bölgeden gelen çeşitli deniz ürünlerinin servis edileceği bildirilmişti.

Çin’le kriz büyüyor

Japonya’nın komşusu Çin ise Fukuşima bölgesinden elde edilen tüm deniz ürünleri ticaretini insan sağlığına zararlı olacağı gerekçesiyle yasaklayacağını açıkladı.  Pekin, radyoaktif suyun serbest bırakılması kararını “bencilce” olarak nitelendirmişti.

Ülkede Japonya’ya yönelik protestoların giderek yükselmesi üzerine, Japonya hükümeti Çin’de bulunan vatandaşlarına anadillerini kullanmaktan kaçınmalarını istedi. Japon vatandaşlarına yönelik bildiride vatandaşlara, ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyorlarsa “büyükelçiliğin çevresine çok dikkat etmeleri” tavsiyesinde de  bulunuldu.

Ayrıca Çinliler Japon kurumlarını ve Japon diplomatları farklı yollarla taciz etmeye başladı. Japonya bu tavrın durdurulması için Pekin’e diplomatik çağrıda bulundu. Başbakan Kişida Japon diplomatik tesislerine ve okullara taş atıldığını, Japon kurumlarının telefonlarının yoğun arama nedeniyle kilitlendiğini söyledi.

Japon Dışişleri Bakanı Yardımcısı Masataka Okano da “Çin halkının sakin ve sorumlu davranmasını istemek için” Çin’in büyükelçisi Wu Jianghao’yu çağırdığını söyledi.

Ne olmuştu?

Mart 2011’de Japonya’da meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’ndeki dört nükleer reaktörden üçünde hasara yol açmış, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi ‘tahliye bölgesi’ ilan edilmişti. Tesis bünyesindeki 1 ve 3 numaralı reaktörlerde oluşan çekirdek erimesi sonrası, reaktörlerin soğutulması için içlerine su basılmaya başlandı. İşlem gören ve radyoaktif özellik kazanan atık su zamanla birikti.

Haziran 2020’de Balıkçılar Kooperatifleri Ulusal Federasyonu (JF Zengyoren), atık suyun okyanusa boşaltılmasına karşı çıkan özel deklarasyonu oy birliğiyle kabul etmiş, dönemin Başbakanı Suga Yoşihide de nükleer atık suyun okyanusa boşaltılmasını kapsayan planı 13 Nisan 2021’de duyurmuştu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da temmuz 2023’te Japonya’nın biriken atık suyun denize tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti.

Japonya, 24 Ağustos’ta atık suyun tahliyesini başlatmıştı.

‣ Fukuşima nükleer santralinin radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltılmaya başlanıyor
‣ UAEA: Fukuşima nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılması güvenli

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.