ManşetTürkiye

Eski Ordu Valisinin Ekrem İmamoğlu’na açtığı davada para cezası

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, eski Ordu Valisi Seddar Yavuz‘a hakaret ettiği ileri sürülerek açılan ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenen davada karar açıklandı.

İmamoğlu’na alt sınırdan 7 bin 80 TL para cezası verildi.

Ordu 4. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen davanın yedinci duruşmasına taraf avukatları, CHP adına gözlemci olarak Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Seyit Torun, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve çok sayıda da parti üyesi katıldı.

‘Söyledikleri ifade özgürlüğü kapsamında değil’

Vali Seddar Yavuz’un avukatı olan Resul Yılmaz, İmamoğlu’nun alt sınırdan uzaklaştırılarak ceza almasını istediklerini kaydetti:

Vali Yavuz’un avukatı Resul Yılmaz, Ekrem İmamoğlu’nun alt sınırdan uzaklaştırılarak cezalandırılmasını isteyerek, “Sanık Ordu-Giresun Havalimanı’nda öncelikle kamu görevlisi olan polislere’ Vali it, vali itlik yapmıştır, aynen kendisine iletin itlik yapmıştır’ ifadelerini birçok defa tekrarlamak suretiyle kamu görevlilerine yönelik açık sureyle hakaret etmiştir. Dosyada bizim çağırdığımız tanık bulunmamaktadır. Kamu tanıkları hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde sanığın hakaret ettiğini beyan ettiler. Ses kayıtlarını içeren raporlara bakıldığında hakaret suçu işlendiği dosyada sabittir.

Bu konu günlerce, aylarca konuşuldu. 21 ay geçmesine rağmen sosyal medyada, basında hakaret edilmeye devam edilmektedir. Bu hakaretten dolayı müvekkilim mağdur edilmiştir. Sanığın alt sınırdan uzaklaştırılarak cezalandırılmasını istiyoruz. Sanığın söylemiş olduğu ifadeler, ifade özgürlüğü kapsamında değildir.”

‘Hakaret suçu olması için olgu veya sövme gerekli’

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Sercan Polat ise hakaret suçunun oluşabilmesi için olgu veya sövmenin olması gerektiğini, eyleme yönelik ifadelerin ise ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti:

Dinletmiş olduğumuz tanıklar sanığın basitlik kelimesini kullandığını ifade etmişlerdir. Dosya içerisinde sunduğumuz bilimsel rapor mütalaa şeklindeki raporlarda basitlik ve itlik kelimelerinin ses kısıklığı halinde söylenip, söylenilemeyeceği tartışılması, Türkçe sözlükte de itlik kelimesi terbiyesiz anlamında da kullanılmaktadır.

Sanık tarafından hakaret suçunun oluşabilmesi için olgu veya sövme olması gerekir. Sövme olması için fiilin maddi olması gerekir. Ayrıca eyleme yönelik ifadeleri, ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.”

7 bin 80 TL’lik para cezası

Mahkeme, hakaret suçunun işlendiğinin sabit olduğuna karar verdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 365 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına, atılı suçun alenen işlenmiş olması nedeniyle de 425 gün adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.

İmamoğlu’nun sabıkasız geçmişi, tekrar suç işlemeyeceği yönünde mahkemede oluşan kanaat sonucu da cezada 1/6 oranında indirim yapıldı.

İmamoğlu, 354 gün karşılığı olarak toplam 7 bin 80 TL para cezasına çarptırıldı.

‘Hukuk er geç üstün gelir’

Twitter hesabından mahkemenin kararını değerlendiren Ekrem İmamoğlu, hukuk ilkeleri ve içtihatlarının hiçe sayıldığını vurguladı:

Tanıklarımız dinlenmedi, sunduğumuz bilirkişi raporları dikkate alınmadı, hukuk ilkeleri ve içtihatlar hiçe sayıldı. Bağımsız yargının nasıl büyük bir ihtiyaç olduğu gerçeğini sanık olarak görüp yaşamak sırası bugün bendeydi. Hepsi geçer, adalet ve hukuk er geç üstün gelir.”

Ne olmuştu?

Tekrarlanan İstanbul seçimleri öncesinde Karadeniz Bölgesi‘nde mitingler düzenleyen Ekrem İmamoğlu, 5 Haziran tarihinde İstanbul’a dönüş için gittiği Ordu-Giresun Havalimanı’nda ekibiyle VIP alanına alınmamıştı. Bu esnada meydana gelen tartışmalar sırasında İmamoğlu’nun kendisine hakaret ettiğini iddia eden eski Ordu Valisi Seddar Yavuz, İmamoğlu’na dava açmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.