Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Deştin direnişçilerine yöneltilen suçlamalara savcılıktan takipsizlik kararı

0

Muğla Cumhuriyet Savcılığı, Muğla‘da Menteşe Belediyesi tarafından onay verilen entegre çimento fabrikasına karşı gösterilen direniş nedeniyle hakkında soruşturma açılan 100’ü aşkın vatandaşa yönelik suçlamaların bir kısmı için takipsizlik kararı verdi.

Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi‘nin yaptığı ortak bir basın açıklamasında, Menteşe Belediyesi tarafından onay verilen entegre çimento fabrikasına karşı direniş gösteren 110 kişiye “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma” suçlamaları yöneltildiği bildirildi.

Ekoloji savunucuları, savcılığın söz konusu vatandaşlar hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığı kararı verdiğini ifade etti.

‣ Muğla’da emekçiler ‘Ruhsatı iptal et’ dedi, CHP’li heyet meydanı terk etti

‘Kararın diğer hukukçulara örnek olmasını diliyoruz’

Soruşturmayı yürüten Muğla Cumhuriyet Savcılığı, şu karara ulaştı:

“Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması, barışçıl amaçlarla yapıldığı, silahsız ve saldırısız olduğu, kendi içerisinde başka bir suçu oluşturmadığı, hukuken korunabilecek sınırda kaldığı sürece düşünce ve kanaat açıklama yöntemidir ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.

Somut olayda şüphelilerin çimento fabrikasının yapımını protesto amaçlı oturma eylemi düzenledikleri, eylemin meşru amaç dışına taşırılıp suç unsuru bir sloganın atıldığı veya bir saldırının olduğu hususunda tespitin bulunmadığı ve Yargıtay içtihatları da dikkate alındığında şüphelilerin eylemlerinin 2911 sayılı Kanuna aykırılık arz etmediğinin anlaşılması karşısında şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.”

Çevre platformları, karardan memnuniyetini vurgulayarak “Hukukun adeta her gün katledildiği ve yargıya güvenin son derece zayıfladığı bu günlerde Muğla Cumhuriyet Savcılığı’nın hukuka uygun olarak verdiği bu kararı takdirle karşılıyor, diğer hukukçulara örnek olmasını diliyoruz” yorumunda bulundu.

Açıklamada, 3 Nisan’da jandarmanın sabaha karşı yaptığı baskın sırasında gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla salınan dokuz aktivist hakkındaki diğer suçlamaların da bir an önce düşürülmesi ve adli kontrol şartının kaldırılması çağrısında bulunuldu.

‣ İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Mamurek, Samandağ, Deştin ve Akkuyu’daki direnişlere destek

‘Kazanan, Muğla halkı olacak’

Çevre gönüllüleri yaptıkları açıklamada çimento fabrikasının iptali davasına bakan Muğla 2 No’lu İdare Mahkemesi’nde devam eden yargılamada verilen gecikme ve ek sürelerde, firmanın fabrika kurmak istediği Deştin ve Bayır köylerinin ortak sınırında yapılması istenen tesisin kurulumunun devam ettiği aktarıldı.

Tekağaç Mevkii olarak bilinen alanın orman içinde yer aldığının belirtildiği açıklamada, söz konusu tesisin kurulmasının kirletici bir sonuç doğuracağı kaydedilerek, yetkililere adaleti geciktirmeme çağrısı yapıldı:

İvedi yargılama usulüne tabi ÇED kararlarına ilişkin yargılamada yaklaşık 15 aydır yargıdan tek bir sonuç alınmamıştır. Gecikmiş adalet adalet değildir . Köylünün adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir.

Aktivistler, ekolojik tahribat yaratacak tesisin yapımına karşı direnmeyi sürdüreceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bizler Muğlalılar olarak çimentocu şirket Muğla’yı terk edene kadar; havamıza, suyumuza, toprağımıza, ormanımıza sahip çıkmak için mücadelemize devam edeceğiz. Kazanan çimentocular ve şakşakçıları değil Muğla halkı olacaktır. Muğla cennet kalacak, Deştin Çayı özgür akacaktır!”

Ne olmuştu?

Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Muğla’nin Menteşe ilçesindeki Tekağaçsırtı mevkiinde kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları projesine 2014’te verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali istenmişti.

Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda dava süre aşımından dolayı reddedilmişti.

‣Muğla’daki çimento fabrikasına ruhsat tepkisi sürüyor: Yeni dava açıldı

Reddin ardından ekoloji aktivistleri davayı Danıştay’a taşımıştı. Karar Danıştay’da temyiz edilmiş, yerel mahkemede verilen karar Danıştay 6. Dairesince bozulmuştu. Davanın esastan görüşülmesi için Danıştay, dosyayı yerel idare mahkemesine göndermiş, söz konusu karara itiraz yolu da kapanmıştı.

‣ Mahkemenin Deştin’de çimento fabrikasına verdiği kararı Danıştay bozdu

Başta Deştin olmak üzere Muğla’nın çeşitli bölgelerinden vatandaşlar, 3 Nisan’da Bayır köyünde yapılan protestoda Menteşe Belediyesi tarafından onay verilen entegre çimento fabrikası alanına malzeme taşıyan kamyonların yolunu keserek oturma eylemi gerçekleştirmişti.

Beş gün devam eden eylem, 8 Nisan Cumartesi günü 04.30’da jandarmanın müdahalesiyle 11 kişinin gözaltına alınmasıyla son bulmuştu.

Gözaltına alınan vatandaşlar aynı gün saat 21.30’da adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.

‣ Deştinliler çimento fabrikasına karşı direniyor: Sahuru da gece nöbetinde yaptılar

Baskında gözaltına alınanların yanı sıra eyleme destek veren toplam 110 kişi hakkında “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma” suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Muğla’da 1993 yılında ilk girişimlerin başladığı, açılmaması için köylülerin 29 yıldır mücadele verdiği Bayır Köyü’nde entegre çimento fabrikası kurulması için Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsata ilişkin tepkiler devam ediyor. Vatandaşlar hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.