ManşetEkolojiTürkiye

Muğla’daki çimento fabrikasına ruhsat tepkisi sürüyor: Yeni dava açıldı

0

Muğla‘da 1993 yılında ilk girişimlerin başladığı, açılmaması için köylülerin 29 yıldır mücadele verdiği Bayır Mahallesi‘nde entegre çimento fabrikası kurulması için Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsata ilişkin tepkiler devam ediyor.

Köylülerin de katıldığı, Menteşe Kent Konseyi ile MUÇEP Menteşe Meclisi Deştin Çevre Platformu tarafından fabrikanın kurulması planlanan bölgede açıklama yapıldı: “Proje hakkında verilen “ÇED olumlu” kararının iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açmış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde de Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından verilen ruhsatın iptali ve ÇED olumlu kararının geri çekilmesi konusundaki hukuki işlemlerimizi gerçekleştireceğiz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1993 yılında başlayan, Bayır Mahallesinde Çimento Fabrikası kurma çabalarının inatla sürdürüldüğü ve geldiğimiz aşama itibarı ile Menteşe Belediye Başkanlığına yapılan ruhsat başvurusunun kabulü ile fabrikaya yapı ruhsatı verildiği bilinmektedir.

1993 yılındaki ilk girişimin ardından ADOÇİM Çimento Beton San. ve Tic. A.Ş tarafından 2006 yılında bu amaçla çalışma yürütülmüş ve Çevre Ve Orman Bakanlığı’ndan 06.08.2006 tarihinde ÇED olumlu kararı alınmıştır. Alınan bu ÇED kararına karşı çevre köyler tarafından ciddi bir mücadele yürütülmüş, Deştin Köyü Muhtarlığı adına açılan dava 2015 yılında ÇED izninin iptali ile sonuçlanmış ve karar 2016 yılında kesinleşmiştir.”

‘ÇED raporu çok ciddi hukuksuzluklar içermekte’

“1. ÇED raporu ile ilgili olarak açılan dava sırasında alınan 12/02/2008 tarihli bilirkişi raporu, verilen ÇED onayının hukuksuzluğunu, çevre ve canlı yaşamına olumsuz etkisini tespit etmiş ve yargılama sonunda iptal kararı verilmesi ihtimalini güçlendirmiştir. Bu durum üzerine aynı fabrika için henüz bu dava sürerken 2010 yılında Muğla Çimento A.Ş isimli şirket üzerinden 2. ÇED başvurusu yapılmıştır. 2. ÇED süreci özellikle projeden etkilenen çevre köylülerin yokluğunda tamamlanmış, özellikle projeye karşı dava açan Deştin Köylülerinin ÇED toplantısına katılmaları engellenmiştir. Yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikasına ilişkin nihai ÇED raporu çok ciddi hukuksuzluklar içermekte ve çevre ve canlı yaşamı için kalıcı hasarlar oluşturacak niteliktedir.”

Dava açıldı

“Bir bütün halinde bakıldığında nihai ÇED raporunun pek çok hatalı ve güncelliğini yitirmiş veri içerdiği, tarım ve yerleşim alanlarına mesafe, proje alanında bulunan orman vasıflı alanlar gibi konularda yanlış bilgilere dayalı hazırlandığı anlaşılmaktadır. Mevcut hali ile ÇED raporu projenin çevre üzerinde yaratacağı tahbibatı göz ardı etmektedir. Tüm bu sebeplerle bugün itibarı ile proje hakkında verilen “ÇED OLUMLU” kararının iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açmış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde de Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından verilen ruhsatın iptali ve ÇED OLUMLU kararının geri çekilmesi konusundaki hukuki işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.