Doğa MücadelesiEmekManşetTürkiye

[1 Mayıs İşçi Bayramı] Muğla’da emekçiler ‘Ruhsatı iptal et’ dedi, CHP’li heyet meydanı terk etti

0
Muğla

Muğla’da 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla emek örgütleri, siyasi partiler ve halk Mehmet Ali Eren Parkı’nda bir araya gelerek Sosyo-Kültürel Tesis Alanı‘na bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşte, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Hükümet istifa”, “Patates, soğan güle güle Erdoğan”, “Direne, direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçelerine bağlı Bayır ve Deştin köylerine kurulması planlanan istenen entegre çimento fabrikasına karşı verilen mücadele de mitingin gündemindeydi.

‣ Deştinliler çimento fabrikasına karşı direniyor: Sahuru da gece nöbetinde yaptılar

‣ Muğla’da çimento fabrikasına karşı doğa nöbeti: Sonuna kadar direneceğiz

Muğlalı halk, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsatı protesto etti ve geniş bir coğrafyada yol açacağı tahribatla hem ekolojik bir yıkım getirecek hem de insan sağlığına yönelik tehdit oluşturacak çimento fabrikasının ruhsatının iptal edilmesi çağrısı yaptı.

‣ Muğla ekokırıma karşı sokakta: Talanı kabul etmiyoruz

“Ruhsatı iptal et” sloganının alanda yükselmesi üzerine, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve 28’inci dönem milletvekili adaylarının aralarında bulunduğu CHP heyeti miting alanını terk etti.

Deştin’in hukuk mücadelesi

Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Muğla, Menteşe’de Tekağaçsırtı mevkiinde kurulması planlanan ‘Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları’ projesine 2014’te verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali istenmişti. Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda dava süre aşımından dolayı reddedilmişti.

‣ Otuz yıllık bir doğa mücadelesi: Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz

Reddin ardından ekoloji aktivistleri davayı Danıştay’a taşıdı. Karar Danıştay’da temyiz edildi. Yerel mahkemede verilen karar Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu. Davanın esastan görüşülmesi için Danıştay, dosyayı yerel idare mahkemesine gönderdi. Söz konusu karara itiraz yolu da kapandı.

‣ İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Mamurek, Samandağ, Deştin ve Akkuyu’daki direnişlere destek

Davanın Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülmesine devam edilecek.

Konuya ilişkin bölgede mücadeleyi sürdüren çevre örgütlerinden açıklama geldi. Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Çimento yıkım projesine karşı yaklaşık bir yıldır hem hukuki hem de alanda fiili olarak mücadelemizi sürdürmekteyiz.

Hukuki mücadelemiz sürüyor, çimento yıkım projesi durdurulana kadar fiili alanda da devam edecek.

‣ Muğla saldırı altında: Sekiz köy kömür ocakları tarafından yutuldu, haritadan silindi

Muğla‘da 1993 yılında ilk girişimlerin başladığı, açılmaması için köylülerin 29 yıldır mücadele verdiği Bayır Mahallesi‘nde entegre çimento fabrikası kurulması için Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsata ilişkin tepkiler devam ediyor. Vatandaşlar hukuki mücadelelerini sürdürüyor.

‣ Muğla’daki çimento fabrikasına ruhsat tepkisi sürüyor: Yeni dava açıldı
‣ Mahkemenin Deştin’de çimento fabrikasına verdiği kararı Danıştay bozdu

You may also like

Comments

Comments are closed.