EnerjiManşet

TEPCO, Fukişima’dan sonra ilk sertifikasını aldığı atıl reaktöre nükleer yakıt yüklemeye başladı

0

Japonya‘nın başkenti Tokyo‘daki elektrik iletim şirketi Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., (TEPCO) kentin kuzeybatısındaki atıl bir tesiste bulunan bir reaktöre nükleer yakıt yüklemeye başladı.

Japonya Denizi kıyısındaki Niigata Bölgesi’nde, arızalı Fukushima nükleer santralinin işletmecisi tarafından işletilen iki reaktör için 2017 yılında güvenlik standartlarını geçtiği duyurulmuştu.

Ülkenin Nükleer Düzenleme Kurumu, Kashiwazaki-Kariwa tesisinde, 7 No’lu reaktörün yüklenmesi için pazartesi günü onay verdi. Ancak reaktörün yeniden ne zaman çalışmaya başlatılacağı belirsiz.

TEPCO, Mart 2011’de meydana gelen büyük deprem ve tsunaminin Fukushima Daiichi nükleer felaketini tetiklemesinden sonra durdurulan nükleer reaktörlerinden herhangi birini çalıştırmaya henüz yeniden başlatmadı.

Kashiwazaki-Kariwa nükleer tesisindeki 872 yakıt grubunun reaktör basınç tankına yüklenmesinin tamamlanması için yaklaşık iki hafta, 24 saat boyunca çalışma yapılması bekleniyor. TEPCO, yüklemeden sonra yaklaşık bir ay boyunca diğer şeylerin yanı sıra kontrol çubuklarının ve acil durum çekirdek soğutma sistemlerinin işlevini test ederek güvenliği doğrulayacak.

Niigata Valisi Hideyo Hanazumi ise henüz reaktörü yeniden başlatmayı kabul edip etmeyeceğini açıklamadı.

Bir nükleer santral operatörünün yerel onay olmadan yakıt ikmali yapmaya başlaması nadir görülen bir durum. Vali, santrali yeniden açmadan önce nükleer bir kaza durumunda insanların güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler konusunda kapsamlı tartışmalar yapılması yönünde çağrıda bulunuyor. Yaklaşık 60 kişi de TEPCO’ya karşı protesto gösterisi yaptı ve JR Niigata İstasyonu önünde nükleer yakıt yüklenmesine karşı bir gösteri düzenledi.

Hükümet nükleeri yeniden başlatmak istiyor, halk ve yerel yönetimler endişeli

Nükleer felaketten bu yana, ülkenin başka yerlerinde yeniden başlatılan 12 reaktörün tümü, nükleer yakıt ikmali öncesinde yerel onay aldı.

Tokyo metropol bölgesi ve çevresine elektrik sağlayan tesisteki 7 No’lu ünitenin 2017 yılında nükleer düzenleyici tarafından yapılan güvenlik taramalarından geçtiği belirtiliyor. Ancak tesiste tespit edilen güvenlik kusurları, NRA’nın, tesiste güçlendirilmiş terörle mücadele önlemlerinin incelenmesinin ardından Nisan 2021’den Aralık ayında kaldırılmasına kadar yürürlükte olan bir faaliyet yasağı koymasına yol açmıştı.

Merkezi hükümet, kaynak sıkıntısı çeken Japonya’nın enerji arzında nükleer enerji üretimini yeniden başlatmayı amaçlıyor.

Vali Hanazumi ise, özellikle yakınlardaki Ishikawa Eyaleti‘nde 1 Ocak’ta meydana gelen güçlü Noto Yarımadası depremi ve 2022’de bölgedeki yoğun kar yağışı göz önüne alındığında, bir kaza meydana gelmesi durumunda sakinlerin nasıl tahliye edileceğine ilişkin zorlukların devam ettiği gerekçesiyle henüz onay vermedi.

Kashiwazaki şehri ile Kaiwa köyünün ortasında yer alan yedi reaktörlü tesis, maksimum 8.212 milyon kilowatt üretime sahip ve dünyanın en büyük elektrik üreticilerinden biri.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.