Doğa MücadelesiManşetYerel

Cengiz Holding bu sefer de halk plajını kullanacak

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Cengiz Holding, imara aykırı bir şekilde yaptığı Ricosta Hotel‘in önünde bulunan bölge sakinlerinin plaj olarak kullandığı alanı da gasp etti.

Cengiz İnşaat, Alipaşa Mahallesi‘nde bulunan plaj alanına önce kayalarla dolgu yaptı ve denizin üzerinde betondan set oluşturdu. Ardından ise vatandaşların denize girmesini engellemek amacıyla demir bariyerler ördü. Tüm bu hukuksuz çalışmaların ardından plaj alanına bir de bekçi kulübesi inşa etti.

Vatandaşlar Devlet Su İşleri (DSİ) Şube Müdürlüğü‘ne, ardından Trabzon DSİ Bölge Müdürlüğü‘ne şikayette bulundu. Ancak, tüm şikayetlerle ilgili şimdiye kadar holding hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmadı.

Alipaşa Plajı, vatandaşların yıllardır yüzdüğü şehir merkezine en yakın sahil plajı olarak biliniyor.

Kurdeleyi Erdoğan kesmişti

Cengiz Holding’in inşa ettiği Ricosta Hotel’in açılış kurdelesini temmuz ayından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kesmişti. Otel 160 milyon TL’ye mal edilmişti.

Otelin açılışı sonrası ise Cengiz Holding’e turizm teşvik desteği kapsamında 59 milyon lira hibe aldığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca, devletin otelin maliyetinin üçte birine katkı yaptığı da biliniyor.

29 Kasım 2018 tarihli Resmî Gazete‘de yayımlanan tebliğe göre, o yıl ekim ayında dokuzu komple yeni otel yatırımı, üçü de renovasyon olmak üzere 12 turizm projesi için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. En büyük yatırım teşvik belgesini alan yatırım ise 49 milyon 630 bin lira ile Cengiz İnşaat’ın oldu.

Teşvik belgesine göre Cengiz Holding’e faiz desteği, KDV istisnası ve yüzde 70 vergi indiriminin yanı sıra altı yıl boyunca da sigorta primi işveren desteğinden yararlanacak.

Cengiz İnşaat, otel açıldıktan sonra bile deniz üzerine dolgu çalışmaları yaparak onlarca metrekarelik alanı izinsiz bir şekilde otel alanına kattı. Bölge halkının şikayetlerine rağmen hiçbir resmi kurum holdingin çalışmalarını durdurmadı.

Eski liman dairesi başkanının görev yeri değiştirilmişti

Eski Rize Liman Dairesi Başkanı Zeki Muammer Merev, otelin yapımı ve deniz dolgusuyla ilgili resmi kurumlara izinleri olup olmadığını sormuş ancak sorusuna cevap bulamamıştı.

Merev’in soruları sonrasında görev yeri değiştirilmiş ve Ankara’ya gönderilmişti. Ankara’dan sonra da Merev, bu sefer Artvin Hopa‘ya Liman Dairesi Başkanı olarak gönderildi. Zeki Muammer Merev, buradaki görevinden yaş haddinden dolayı emekli oldu. Eski Liman Dairesi Başkanı konuyla ilgili şunları söylemişti:

Valiye, belediyeye, özel idareye, defterdarlık ve çevre müdürlüğüne yazı yazdım, belediye, ‘bilgim yok’ dedi. Diğer kurumlar, valilik dahil cevap vermedi. Önce Ankara’ya aldılar. Karıştırınca Hopa’da soluğu aldım. Benim de sonuca gitmeme ömrüm yetmedi.”

You may also like

Comments

Comments are closed.