Doğa MücadelesiEkolojiManşetTürkiye

Halk İznik Gölü’ne sahip çıktı: ‘Göl, artık S.O.S. veriyor’

0
İznik Gölü

Azalan yağışlar, üst üste sıcaklık rekoru kıran ayların ardından her geçen gün daha çok suyun çekildiği İznik Gölü’nün hemen yanına HEKTAŞ bünyesinde kurulacağı duyurulan yeni tesise karşı onlarca yurttaş tepki gösterdi. Halkın katılım toplantısında İznik Çevre ve Yaşam Platformu öncülüğünde bir araya gelen yurttaşlar “İznik Gölü’nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin” diyerek göle sahip çıktı.

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. tarafından Bursa, Orhangazi’de İznik Gölü‘ne yakın bir noktada (950 metre uzaklıkta) kurulması planlanan “Tarım ilaçları etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi”nin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci hakkında bugün (25 Nisan) halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İznik Gölü

Saat 14.00’da Örnekköy Konağı Kahvesi‘nde yapılan toplantıya İznik Çevre ve Yaşam Platformu öncülüğünde katılan yurttaşlar ellerinde “Su biterse herkes susar”, “Su yaşamdır, kirletilemez” ve “Yurttaş doğayı savunuyor” pankartlarıyla tepkisini gösterdi.

Toplantının yapıldığı kahvenin önünde İznik Çevre ve Yaşam Platformu tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada “Anadolu; Medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zenginlikleri acılar ve gözyaşları ile yoğurmuş bereketli toprakların adıdır. Öylesine değerler katmıştır ki insanlık alemine, asırlar geçmesine rağmen izleri silinmeden gelmiştir günümüze. İznik ise bu bereketli toprakların kalbi gibidir” denilerek şunlar aktarıldı:

“Medeniyetler kurulmuş, ihtişamlı dönemlere ayna olmuştur bu verimli topraklar. ‘Bu göl İznik Gölüdür’ diye başlar şair şiirine. Çeşmeden kana kana içilen su İznik’te gölden içilirdi geçmiş zaman içinde. Maneviyatın aynaya yansıması, tarihin buram buram ekmek kokan halidir bu topraklar. Yarınlarımıza bırakmak üzere geçmişten bizlere emanet bırakılan en nadide eserdir İznik Gölü. Bizler bu değerlerin kaybolmaması için bir araya gelen İznik sevdalılarıyız. İznik Gölü ve doğasını kaybetmemesi için çabalayan bu kentin sakinleri olarak İznik Çevre ve Yaşam Platformu olarak bir araya geldik.”

İznik Gölü

‘Göl, artık S.O.S. veriyor’

Dünyanın iklim krizi, kimyasal kirlilik ve biyoçeşitlilik kaybıyla boğuşurken, İznik Gölü’nün, Orhangazi kıyısının, gözü ranttan başka bir şey görmeyen, yağmacı ve talancı siyasi ve yöneticilerin elinde, ikinci Dilovası‘na dönüştürüldüğünün belirtildiği açıklamada, “Türkiye’nin beşinci büyük gölü, İznik Gölü su seviyesi minimum işletme kotu olan 83,30 m. altına düştü. Göl, artık ‘S.O.S.’ veriyor. Gölün suyunu çeken Cargill ve Gemlik Gübre fabrikalarının ardından, Varaka Kağıt Oluklu Mukavva Tesisine ÇED olumlu kararı verildi. Bu da yetmezmiş gibi HEKTAŞ kimyasal gübre, zehirli zirai ilaç ve bakır sülfat (göztaşı) üretimi için ÇED başvurusunda bulundu. Cargill ve Gemlik Gübre‘den sonra İznik Gölü’ne bir hançer daha vurulmak isteniyor” denildi.

‘İznik Gölü’nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin’

“Bütün bileşenlerimiz olarak güçlü bir direniş ile bu projelerin karşısında olacağız. Gölümüzün çevresinde fabrika istemiyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada son olarak şunlara yer verildi:

“Bu sesleniş İznik Gölü içindir, değerlerimize, çevremize ve sahip çıkmak adına ve bizden sonraki nesillere yaşanılabilir bir İznik bırakmak hayali üzerinedir. Gelin ses verin sesimize. İznik Gölü’nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin.”

Yüzlerce metre çekilen İznik Gölü’nün yanı başında yeni tehdit

You may also like

Comments

Comments are closed.