Doğa MücadelesiManşet

Akbük’te planlanan mermer ocağına yönelik tepkiler artıyor

0
Akbük

Aydın Didim’in Akbük bölgesinde GZ Madencilik tarafından açılması önerilen mermer ocağı projesi, çevresel endişeler ve yerel halkın ekonomik kaygıları nedeniyle geniş çapta tepki topluyor.

Proje tanıtım dosyasına göre, Akyeniköy Mahallesi sınırları içinde 23,90 hektarlık bir alanda mermer ocağı ve kırma-eleme tesisi kurulması öngörülüyor. Şirket, projeye 22 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor ve yıllık 30 bin metreküp mermer üretimi hedefleniyor. Projenin tahmini ömrünün 129 yıl olduğu ifade ediliyor.

Didim, iklim acil durumuna yanıt olarak Türkiye’de Bitki Bazlı Anlaşma’yı onaylayan ilk belediye oldu
8,500 yıllık hava ve yağmur tanrısının evine maden ocağı: Aydın Latmos’ta ÇED süreci başlatıldı

Didim Belediyesi’nin de imzası bulunan açıklamada Akbük Mahallesi’nin 20/09/1991 tarih ve 20997 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı ile “Turizm Merkezi” olarak ilan edildiği hatırlatılarak, “Bu bölgede çok sayıda turizm tesisi ve ikinci konut bulunmaktadır, bu nedenle turizm merkezi olarak ilan edilen Akbük Mahallesi’nde mermer ocağı açılması, turizm sektörüne de zarar verecektir” ifadelerine yer verildi.

Akbük

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın onaylı planlarına göre “Orman Alanı” olarak görülen bu bölge, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile dikkat çekiyor. Özellikle bölgede bulunan kızılçam, maki ve zeytin ağaçları, mermer ocağının faaliyete geçmesi durumunda kesilecek ya da zarar görecek. Bu durum, doğal habitatı olumsuz yönde etkileyerek bölgedeki biyoçeşitliliği tehdit ediyor. Ayrıca, ağır tonajlı araçların geçişi sırasında oluşacak toz bulutları, hem bitki örtüsüne hem de bölge halkının sağlığına zarar verecek.

Didim ve çevresi, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir turizm merkezi ve projenin gerçekleşmesi durumunda, turizm sektörüne ciddi zararlar verebilecek gürültü ve hava kirliliği gibi çevresel sorunların da ortaya çıkacağı belirtiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.