Brezilya, Almanya, İspanya ve Güney Afrika, yoksulluk ve iklim kriziyle mücadele için yılda 250 milyar sterlinlik (10 trilyon 153 milyar TL) ek kaynak sağlayacak daha adil bir vergi sistemi için önergeyi imzaladı. Dünyanın önde gelen dört ekonomisinin bakanları, dünyadaki üç bin milyarderin hızla artan servetleri üzerinden en az yüzde 2 vergi ödeyerek yoksulluk, eşitsizlik ve küresel ısınmayla küresel mücadele için yılda 250 milyar Sterlin sağlamayı önerdi.
Brezilya, Almanya, Güney Afrika ve İspanya, süper zenginlerden vergi alınmasına yönelik artan uluslararası desteğin bir işareti olarak, yüzde 2’lik bir verginin eşitsizliği azaltacağını ve pandeminin ekonomik şokları, iklim krizi ve Avrupa ile Orta Doğu‘daki askeri çatışmaların ardından çok ihtiyaç duyulan kamu fonlarını artıracağını söylüyor.
‣ Öldüren eşitsizlik: Her bir yeni milyardere karşılık bir milyon insan aşırı yoksulluğa düşüyor
‣ Yüzde 1, iklim için üzerine düşeni ne zaman yapacak?
‣ Özel jetlerin iklime etkisi zannedilenden çok daha dramatik
Kampanyalarına daha fazla ülkenin katılması çağrısında bulunan bakanlar, toplanan yıllık meblağın geçen yılki tüm aşırı hava olaylarının neden olduğu tahmini hasar maliyetini karşılamaya yeteceğini söylüyor.
Guardian’ın aktardığına göre; Bakanlar “Uluslararası toplumun eşitsizlikle mücadele ve küresel kamu mallarının finansmanı konusunda ciddileşmesinin zamanı geldi” diyor ve şunları aktarıyor:
“Hükümetlerin daha fazla eşitliği teşvik etmek için sahip olduğu en önemli araçlardan biri vergi politikasıdır. Vergi politikası, hükümetlerin sosyal koruma, eğitim ve iklimin korunmasına yatırım yapmak için sahip oldukları mali alanı arttırma potansiyeline sahip olmakla kalmaz. Aşamalı bir şekilde tasarlandığında, toplumdaki herkesin ödeme gücü doğrultusunda ortak faydaya katkıda bulunmasını da sağlar. Adil bir katkı payı sosyal refahı arttırır.”
Brezilya, önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşan G20 grubuna başkanlık ediyor ve bu yılın başlarında maliye bakanları toplantısında milyarderler vergisini gündeme getirdi.
Fransız ekonomist Gabriel Zucman şimdi Haziran ayında G20 tarafından tekrar tartışılacak olan bir planın teknik detaylarını hazırlıyor. Fransa varlık vergisini desteklediğini belirtirken Brezilya da ABD‘nin küresel bir varlık vergisini desteklememesine rağmen buna karşı çıkmamasından cesaret almış durumda.
Ek olarak bakanlar vergi cennetlerinin kullanımına karşı adımlar atılması gerektiğini söylüyor. Vergi, örneğin Monako ya da Jersey‘de yaşamayı tercih eden ancak paralarını Birleşik Krallık ya da Fransa gibi daha büyük ekonomilerde kazanan milyarderlerin vergi faturalarını küresel olarak kabul edilen asgari düzeyin altına düşürmelerini engellemek üzere tasarlandı. Bir ülke asgari vergiyi uygulamazsa, başka bir ülke geliri talep edebilecek.