İklim KriziManşet

Asya’da El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları kırılıyor

0
El Nino
Fotoğraf: Monirul Alam / EPA

Güney ve Güneydoğu Asya, bu yıl El Niño‘nun da etkisiyle artan sıcak dalgalarının etkisi altında. Filipinler‘de yüzlerce okul, dayanılmaz sıcak nedeniyle eğitime ara verirken, bölgede yaşanan kuraklık ve kuru hava koşulları endişeleri artırıyor. Birleşmiş Milletler (BM), benzer hava olaylarına karşı hazırlıklı olunması için çağrıda bulunuyor.

Guardian’ın aktardığına göre Filipinler’de nisan ve mayıs ayları genellikle en sıcak dönemler olarak bilinirken, bu yıl kaydedilen sıcaklıklar, El Niño’nun bölgeye getirdiği daha sıcak ve kuru koşullarla daha da ağırlaştı.

Tayland‘da bu yıl sıcaktan dolayı 30 kişi hayatını kaybetti. Başkent Bangkok‘ta çarşamba günü hava sıcaklığı 40,1 C’ye ulaşırken, yetkililer perşembe günü için hissedilen sıcaklık endeksinin 52 C’yi geçebileceği konusunda uyarıda bulundu.

El Nino

Görsel: Windy.com

Bangladeş‘te de okullar, sıcaklıkların 40 C ila 42 C arasına çıkması nedeniyle bu hafta tatil edildi. Yaklaşık 33 milyon çocuk bu durumdan etkilendi.

Hindistan‘da ise devam eden genel seçimler, sıcak dalgalarının etkisi altında gerçekleşiyor. Ülkenin Ulaştırma Bakanı Nitin Gadkari, bir konuşma sırasında sıcaktan dolayı baygınlık geçirdiğini sosyal medyadan duyurdu.

El Niño sona erdi ama kuraklık, kıtlık ve ölümcül sıcaklar devam ediyor
El Niño Güney Afrika’ya açlık getiriyor: Malavi’de de kuraklık ilan edildi
‘Kasırga rotası’ aşırı ısınan Atlantik’te 2024 zor geçecek
El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları 2024’ün yarısına kadar sürebilir

Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün bu hafta yayınladığı rapora göre Asya, hava, iklim ve su kaynaklı tehlikeler açısından 2023’te dünyanın en çok etkilenen bölgesi oldu ve yıl içinde Hindistan’da yaşanan şiddetli sıcak dalgaları nedeniyle yaklaşık 110 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İklim değişikliği, dünya genelinde daha sık ve ölümcül hava olaylarına yol açarken, bu durum özellikle Asya’da kendini göstermeye devam ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.