Dünyaİklim KriziManşet

COP29’un ev sahibi Azerbaycan, fosil yakıt yatırımlarını savunuyor

0
Fotoğraf: Grigory Dukor/Reuters

Kasım 2024’te Birleşmiş Milletler COP29 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan‘ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, fosil yakıtlara destek mesajı paylaştı.

Öte yandan Azerbaycan, İklim Zirvesi’nde iklim değişikliğiyle mücadele ve gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının azaltılması için nasıl daha fazla finansman sağlanabileceği konusunda yaklaşık 200 ülke arasında Kasım 2024’te yapılacak müzakerelere de ev sahipliği yapacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bugün (26 Nisan) Berlin‘de düzenlenen iklim konferansında yaptığı konuşmada “Fosil yakıt zengini bir ülkenin lideri olarak elbette bu ülkelerin yatırımlara ve üretime devam etme hakkını savunacağız çünkü dünyanın buna ihtiyacı var” dedi ve ekledi:

“Petrol ve gaz açısından zengin ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadele alanında en önde yer alan ülkeler olmalıdır.”

‣ [COP28] Yeni küresel stok sayımı taslağında fosil yakıtlar var, aşamalı kaldırma yok
‣ [COP28] Taahhüt edilen 700 milyon dolarlık kayıp-zarar fonu, ihtiyacın binde 2’sini karşılıyor

Reuters’in aktardığına göre; geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri‘nde düzenlenen BM iklim zirvesi, 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmak için “fosil yakıtlardan uzaklaşma” çağrısında bulunan küresel bir anlaşmayla sona erdi.

İklim cephesindeki Pasifik adaları COP28 anlaşmasına tepkili

Öte yandan enerji için fosil yakıtların yakılması, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının ana kaynağı.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, enerjiyle bağlantılı küresel karbondioksit emisyonları geçen yıl rekor düzeyde arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı: Karbon emisyonları 2023 yılına kadar en yüksek seviyeye çıkacak

Ülkelerin COP28 anlaşmasını önümüzdeki birkaç yıl içinde nasıl uygulayacakları henüz belli değil. Aliyev, mevcut jeopolitik durumu göz önünde bulundurarak Azerbaycan’ın Avrupa’ya doğal gaz ihracatını 2027’ye kadar 20 milyar metreküpe çıkaracağını söyledi.

Cop29

‣ [COP28] İklim Zirvesinin iklim değişikliğine etkisi ne oldu?
‣ [COP28] Türkiye zirveye doğa katili, fosil yakıtçı şirketlerle gidip üç imzayla döndü
‣ [COP28] İklim görüşmelerine rekor sayıda fosil yakıt lobicisi katıldı

Aliyev, “Bu Azerbaycan’ın sorumluluğunun bir göstergesi çünkü Avrupa’nın yeni kaynaklardan daha fazla gaza ihtiyacı olduğu için gaz üretimimizi arttırmaya büyük ölçüde yatırım yapıyoruz” dedi.

Avrupa ülkeleri 2030’a kadar emisyonları azaltmak için ciddi adımlar atılmasını gerektiren taahhütlere sahip. Ancak aynı zamanda yine bu ülkeler, Moskova‘nın 2022’de Ukrayna‘ya saldırı başlatmasının ardından Rusya‘nın Avrupa‘ya gaz sevkiyatını kesmesinden sonra yeni gaz tedarik kaynaklarını güvence altına almak için yarışıyor.

Gaz talebi son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.