İklim KriziManşetYerel

Büyük Menderes Nehri kurudu: Çiftçiler çaresiz durumda

0

Kaynağı Afyonkarahisar‘ın Dinar ilçesi olan Büyük Menderes Nehri, yağışların az olması sebebiyle kurudu.

Nehrin kurumasıyla zor durumda kalan bazı çiftçiler, traktörle set yapıp, nehrin dibinde kalan suları biriktirmeye çalışıyorlar.

‘Çiftçiler çaresiz durumda’

DHA‘da yer alan habere göre, yağmur ve kar yağışının diğer yıllara göre az olması, sıcaklıkların da artmasıyla birlikte geçtiğimiz yılın mayıs ayında 2,5 metre yüksekliğinde su bulunan Büyük Menderes Nehri’nde şu an neredeyse hiç su kalmamış durumda.

Su olmayınca tarımsal üretimin de durma noktasına geldiğini ifade eden İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, çiftçilerin çaresiz durumda olduğunu söyledi:

Aralık ayından bu yana yağmurlar yeterli seviyede yağmadı. Bu nedenle yıla kurak bir başlangıç yaptık. Mayıs ayının ilk haftaları Büyük Menderes Nehri’nde 2.5 metre yükseklikte su vardı. 53 yaşındayım, bu aylarda Büyük Menderes Nehri’nin bu şekilde kuruduğunu hiç görmemiştim.

Çiftçilerin bu suya ihtiyacı var. Çok az sayıda su olduğu için çekme şansımızda yok. Tespitlerimize göre Nazilli’den Söke Ovası’na kadar 32 bin dekar ot yatağımız su bekliyor. Adnan Menderes, İkizdere ve Kemer Barajları’ndan da sulama için Büyük Menderes’e su salınması için çok erken. Baraj kapaklarının açılması haziran ayını bulur. Çiftçilerde çaresiz durumda. Su olmayınca tarımsal üretimde durma noktasına geliyor.”

‘Menderes Nehri’nde şu an yürüyoruz’

Çiftçilerin kendi başlarının çaresine bakmak için sondaj kuyusu açmaya çalıştıklarını kaydeden Kaykı, yağmurun yağmaması durumunda sondaj kuyularının da çok uzun süre kullanılacağını düşünmediğini ifade etti:

Durum böyle olunca çiftçilerde kendi başlarının çaresine bakmak için sondaj kuyusu açmaya çalışıyor. Ancak, yağmur yağmaz ise o sondaj kuyularının da çok uzun süre kullanılacağını sanmıyorum. Bizim can damarımız sudur. DSİ’de bu yıl 2 kez sulama suyu vereceğini bildirdi. 2 defa sulamayla hiçbir mahsul olmaz. Yılların Menderes Nehri’nin şu an üzerinde yürüyoruz.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.