ManşetDoğa MücadelesiKöşe YazılarıYazarlar

Meryem Ana Tabiat Parkı kararı yargıya taşınıyor

0

Kısa bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önemli bir bölümü sit alanı kapsamından çıkarılan Meryem Ana Tabiat Parkı ile ilgili karar Şehir Plancıları Odası İzmir şubesi, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Efes Çevre ve Kültür Platformu (EFESÇEP)  tarafından yargıya taşınıyor.

Meryem Ana Tabiat Parkı, 2008 yılında sınırları belirlenmiş ve içinde Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti ve birçok endemik bitki türünü barındıran orman bölgesinin yer aldığı 354 hektarlık bir alanı kaplıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kısa bir süre önce, tam pandemi günlerinin ortasında aldığı kararla parkın önemli bir parçası tamamen sit alanı olmaktan çıkarıldı, kalan bölümünün de sit derecesi düşürüldü. Bakanlığın bu şok yaratan inanılmaz kararı, bölgenin önemli bir bölümünü yapılaşmaya açmasının yanı sıra Selçuk –Seferihisar yolunun iki tarafındaki sulak alanların statüsünü de ‘sürdürülebilir koruma ve kullanım alanı’ düzeyine düşürüp Küçük Menderes nehrinin kuzey ve güney kesimini kapsayan göller bölgesinin imara açılmasının da önünü açtı.

Bu kararın sonuçları geçen hafta içinde Selçuk Belediyesi’nde yapılan ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Kent Konseyi ile EGEÇEP, EFESÇEP temsilcilerinin de katıldığı toplantıda tartışıldı. Toplantı sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararının yargıya taşınmasına karar verildi. 29 Haziran itibarı üç kurum ile Selçuklu vatandaşların İzmir İdare Mahkemesi’nde açacağı davaya Selçuk Belediyesi’nin de katılıp katılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Danıştay’daki davanın sonucu bile beklenmedi

Aslında her şey kamuoyunun tüm dikkatinin Covid-19 salgını üzerinde olduğu bir dönemde, 16 Mart tarihinde yapılan bir yönetmelik değişikliği ile başlamıştı. Bu değişikliklerle doğal ve tarihi sit alanlarının imara, endüstriyel tesislere, madenciliğe vs açılmasının önü açılmıştı. Bu yönetmelik değişikliğinin 3, 5, 6 ve 7. maddelerinin iptali ve doğal-tarihi sit alanlarının kurtarılması için başta TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Bursa Barosu gibi meslek örgütleri; Ekoloji Birliği, EGEÇEP gibi çevre örgütleri olmak üzere çeşitli kuruluşlar Danıştay’da yürütmeyi durdurma ve iptal istemli bir dava açtılar. Ancak bu davanın sonucu bile beklenmeden bakanlıktan Meryem Ana Tabiat Parkı’nın sit kapsamı dışına taşınma kararı geldi. Şimdi bu inanılmaz karar da yargı yolunda…

İzmir’de bu yaz mevsimi gerçekten çok sıcak geçecek. Önce Çeşme için acil olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın hazırladığı ‘Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ planları ve şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Selçuk sınırları içinde kalan ‘12. Grup Doğal Sit Alanlarının’ koruma statülerini kaldıran kararı…

Meslek odaları, çevre örgütleri ve İzmirliler her türlü baskı ve engellemeye karşı doğayı, çevrelerini ve sağlıklı bir çevre de yaşam haklarını savunmaya kararlı. Pandemi günlerine rağmen yaptıkları toplantı ve açtıkları davalarla bunu ispatlıyorlar. Yerel yönetimlerin bu süreçteki sessizliği ise merak konusu. Meslek odaları, çevre örgütleri ve İzmirliler sürdürdükleri bu mücadele ve açtıkları dava süreçlerine yerel yönetimlerin gerekli desteği verip vermeyeceğini gerçekten çok merak ediyorlar.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.