Kanada’daki plastik kirliliği görüşmelerinden yine karar çıkmadı

Plastik kirliliğini sonlandırmak amacıyla küresel bir anlaşma üzerinde çalışmalar devam ederken, dördüncü tur müzakereler Kanada'da sona erdi.

Kanada‘nın Ottawa kentinde gerçekleştirilen Plastik Kirliliği Üzerine Hükümetlerarası Müzakere Komitesi‘nin dördüncü tur toplantısında, dünya genelinde plastik kirliliğini sonlandırmak amacıyla bir antlaşma metni üzerinde ilk kez müzakereler yapıldı. Delegeler ve gözlemciler, fikir alışverişlerinin ‘somut antlaşma diline dönüşmesini’ memnuniyetle karşıladı.

Euronews’in aktardığına göre toplantıda, plastik üretiminin sınırlandırılması fikri en çok tartışma yaratan konular arasında yer aldı. Bu öneri, plastik üreticisi ülkeler, şirketler ve petrol ve gaz ihracatçıları tarafından şiddetle karşı çıkılmasına rağmen metinde yer almaya devam etti.

Çoğu plastik, fosil yakıtlar ve kimyasallardan üretiliyor. Ottawa’daki oturumun sonunda komite, yıl sonunda Güney Kore‘de yapılacak son toplantı öncesinde antlaşma üzerinde çalışmaya devam etme kararı aldı.

Plastik kirliliğini azaltmak mümkün mü?
‘Akdeniz’de plastik kirliliği gelecek 10 yılda üç kat artacak’
DEVA Partisi’nden Tarım Bakanı’na: Topraktaki mikroplastik kirliliğine ilişkin ne yapıyorsunuz?

Son oturum hazırlıkları, antlaşmanın uygulanmasının nasıl finanse edileceğine, plastik ürünlerde endişe verici kimyasalların değerlendirilmesine ve ürün tasarımına odaklanacak. Plastik üreticileri, üretim üzerindeki sınırlamaları eleştirerek, müzakerelerin plastik üretimini ele almayarak ‘odadaki fili görmezden geldiğini’ belirtti.

Endüstri sözcüsü Stewart Harris, üyelerin plastikleri geri dönüştürme ve yeniden kullanım üzerine odaklanan bir antlaşma istediklerini belirtti. Harris, hükümetlerin bir araya gelip özellikle finansman ve plastik ürün tasarımı konularında ek çalışmalar yapmayı kabul etmelerinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Bilim İnsanları Koalisyonu‘ndan onlarca bilim insanı, müzakerecilere plastik kirliliği konusunda bilimsel kanıtlar sunarak, yanlış bilgilendirmeleri çürütmek için toplantıya katıldı.

plastik kirliliği

Ekvador’un başmüzakerecisi Walter Schuldt, tüm ülkelerin süreçte ilerlemek için ortak bir vizyona sahip olduğunu belirtti. Schuldt, “Sonuçta, sadece insan hayatının değil, bu gezegendeki tüm yaşam formlarının geleceği için hayatta kalma mücadelesinden bahsediyoruz” dedi.

Yeni Zelanda’dan Juressa Lee, mikroplastiklerin gıda arzlarını kirlettiğini ve bu kirliliğin topluluklarını ve yaşam tarzlarını tehdit ettiğini vurguladı. Lee, “Atalarımızın toprakları plastikle kirletiliyor. Biz hak sahipleriyiz, ilgilenenler değil. Sorun yaratan insanlardan daha fazla söz hakkımız ve karar verme yetkimiz olmalı” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR