ManşetSağlıkYaşam

Kanada’daki plastik kirliliği görüşmelerinden yine karar çıkmadı

0
plastik kirliliği

Kanada‘nın Ottawa kentinde gerçekleştirilen Plastik Kirliliği Üzerine Hükümetlerarası Müzakere Komitesi‘nin dördüncü tur toplantısında, dünya genelinde plastik kirliliğini sonlandırmak amacıyla bir antlaşma metni üzerinde ilk kez müzakereler yapıldı. Delegeler ve gözlemciler, fikir alışverişlerinin ‘somut antlaşma diline dönüşmesini’ memnuniyetle karşıladı.

Euronews’in aktardığına göre toplantıda, plastik üretiminin sınırlandırılması fikri en çok tartışma yaratan konular arasında yer aldı. Bu öneri, plastik üreticisi ülkeler, şirketler ve petrol ve gaz ihracatçıları tarafından şiddetle karşı çıkılmasına rağmen metinde yer almaya devam etti.

Çoğu plastik, fosil yakıtlar ve kimyasallardan üretiliyor. Ottawa’daki oturumun sonunda komite, yıl sonunda Güney Kore‘de yapılacak son toplantı öncesinde antlaşma üzerinde çalışmaya devam etme kararı aldı.

Plastik kirliliğini azaltmak mümkün mü?
‘Akdeniz’de plastik kirliliği gelecek 10 yılda üç kat artacak’
DEVA Partisi’nden Tarım Bakanı’na: Topraktaki mikroplastik kirliliğine ilişkin ne yapıyorsunuz?

Son oturum hazırlıkları, antlaşmanın uygulanmasının nasıl finanse edileceğine, plastik ürünlerde endişe verici kimyasalların değerlendirilmesine ve ürün tasarımına odaklanacak. Plastik üreticileri, üretim üzerindeki sınırlamaları eleştirerek, müzakerelerin plastik üretimini ele almayarak ‘odadaki fili görmezden geldiğini’ belirtti.

Endüstri sözcüsü Stewart Harris, üyelerin plastikleri geri dönüştürme ve yeniden kullanım üzerine odaklanan bir antlaşma istediklerini belirtti. Harris, hükümetlerin bir araya gelip özellikle finansman ve plastik ürün tasarımı konularında ek çalışmalar yapmayı kabul etmelerinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Bilim İnsanları Koalisyonu‘ndan onlarca bilim insanı, müzakerecilere plastik kirliliği konusunda bilimsel kanıtlar sunarak, yanlış bilgilendirmeleri çürütmek için toplantıya katıldı.

plastik kirliliği

Ekvador’un başmüzakerecisi Walter Schuldt, tüm ülkelerin süreçte ilerlemek için ortak bir vizyona sahip olduğunu belirtti. Schuldt, “Sonuçta, sadece insan hayatının değil, bu gezegendeki tüm yaşam formlarının geleceği için hayatta kalma mücadelesinden bahsediyoruz” dedi.

Yeni Zelanda’dan Juressa Lee, mikroplastiklerin gıda arzlarını kirlettiğini ve bu kirliliğin topluluklarını ve yaşam tarzlarını tehdit ettiğini vurguladı. Lee, “Atalarımızın toprakları plastikle kirletiliyor. Biz hak sahipleriyiz, ilgilenenler değil. Sorun yaratan insanlardan daha fazla söz hakkımız ve karar verme yetkimiz olmalı” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.