İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AP ve AB’den infaz yasasına tepki: Adil, sorumlu ve ayrımsız bir yasa umuyorduk

0

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve Avrupa Birliği Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Sergey Lagodinsky infaz düzenlemesi ile ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

AP’nin internet sitesinden yayınlanan ve HDP tarafından Türkçe’ye çevrilen açıklamada, siyasi aktivitelerinden dolayı cezaevinde olanların ve yargılama öncesi tutuklu olanların  infaz yasasının kapsamının dışında bırakılmasının hayal kırıklığına yol açtığı belirtildi. 

‘Muhalifler ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıldı’

Açıklamada “Parlamentonun adil, sorumlu ve ayrımsız bir yasa değişikliği yaparak aşırı dolu cezaevlerinde tutulanların hayatlarını kurtaracağını umuyorduk” denildi.  İktidar partilerinin muhalifleri ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığı savunulan metinde şu ifadeler kullanıldı: 

Böyle bir yasa, özellikle haksız yere siyasi nedenlerle hapsedilenler için gereklidir. Ancak bunun yerine iktidar partileri, muhalif olarak gördükleri siyasetçilerin, gazetecilerin, insan hakları savunucularının hayatlarını bilerek Covid 19 hastalığının ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

AB ve üye ülkelerin bu konuyu “her seviyedeki Türk meslektaşlarıyla” görüşmelerinin gerektiğinin belirtildiği yazıda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de Türkiye’de siyasi nedenlerle hapsedilen ve alıkonulan vatandaşların davalarında kararları hızlandırma çağrısı yapıldı.  

Muhalefetin itirazları dikkate alınmamıştı

Yazıda ayrıca Türkiye’nin, İtalya ve İspanya gibi ülkelere tıbbi destek vermeye hazır olmasının takdirle karşılandığı, AB’nin de salgınla mücadelede Türkiye’yi desteklemeye hazır olduğu belirtildi ve şöyle denildi:

Karşı karşıya olduğumuz zorluk çok büyük ve biz ona karşı politik görüşlerinden veya mahkumiyetlerinden bağımsız olarak tüm vatandaşların hayatlarını kurtararak ayrımcı olmayan ve demokratik bir şekilde birlikte mücadele etmek istiyoruz.

İnfaz yasası düzenlemesinin hapisteki düşünce suçlularını, akademisyenleri, gazetecileri ve insan hakları savunucularını içermemesi, insan hakları derneklerinin yanı sıra Meclis’te CHP ve HDP‘nin tepkilerine yol açmış, ancak muhalefetin tüm itirazlarına rağmen düzenleme, bu kesimler kapsam dışında bırakılarak yasalaşmıştı.   

You may also like

Comments

Comments are closed.