İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Prof. Nükhet Sirman, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

0

Boğaziçi Ünivesitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Nükhet Sirman, Mersin’de üç gün gözaltında tutulduktan sonra sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Sirman hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak, belli aralıklarla karakola giderek imza verme zorunluluğunu içeren  adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildi.

Prof. Nükhet Sirman, Mersin’de kurucu ortağı olduğu Disiplinlerarası Araştırma ve Danışmanlık (Dissensus Araştırma) adına yürüttüğü bir saha çalışması kapsamında görüştüğü bir kişinin “teknik takip altında” olduğu gerekçesiyle geçen pazar akşamı İstanbul, Burgaz Adası’ndaki evinden gözaltına alınmış ve Mersin Jandarma İl Komutanlığı’na götürülmüştü.

Gözaltı süresi bir gün uzatılan ve dosyasına gizlilik kararı getirilen Sirman’ın “şüpheli” sıfatıyla evinden gözaltına alınmasına meslektaşları, öğrencileri ve feminist kadınlar günlerdir protesto edip derhal serbest bırakılmasını talep ediyordu.

Kurucusu olduğu Dissensus Research’ten de şu açıklama gelmişti:

“Nükhet Sirman 23 Mart Cumartesi günü, Mersin’de Dissensus araştırma bünyesinde yaptığı saha araştırma sırasında iletişim kurduğu bir kişi hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da, haksız bir biçimde gözaltına alınıp Mersin’e götürülmüştür. İstanbul’da ifade verebilecekken sabah gözaltına alınıp gözaltı süresi uzatılarak gece Mersin’e sevk edilmiştir. Henüz avukatlar dosyayı göremediği için soruşturma hakkında kısıtlı bilgi sahibi olmakla birlikte, çalışma arkadaşımızın araştırma faaliyetleri içinde olduğu kolayca anlaşılabilecekken, soruşturmalara dahil edilip, bu tür tedbirlere başvurulmasını kabul etmiyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.