İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşet

Avrupa Konseyi: Kavala için diyaloğa devam, Demirtaş derhal tahliye edilmeli

0

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 10 Aralık 2019 tarihinde açıklanan ve 11 Temmuz 2022 tarihinde de onaylanan kararın uygulanma süreci, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından bu hafta Strasbourg‘da bir kez daha ele alındı.

Bakanlar Komitesi,Ankara ile yürütülen üst düzey siyasi ve teknik görüşmelerin devam etmesini kararlaştırdı.

Kavala’nın tutukluluğuna ilişkin hak ihlali kararı veren ve serbest bırakılmasını talep eden AİHM‘nin kararını uygulamayan Türkiye, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin denetimine girmişti. AİHM kararı gereği Kavala’nın “derhal serbest bırakılması” için Ankara’ya yeniden çağrıda bulunan ve diyalog vurgusu yapan Komite, Ankara’ya yönelik bir yaptırım kararı almadı.

Avrupa Konseyi Osman Kavala davası için ihlal prosedürünü başlattı
Erdoğan’dan Osman Kavala açıklaması: Mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız
Gezi davasında Kavala ve Atalay dahil beş sanığın cezası onandı: TİP ‘özgürlük yürüyüşü’ne başlıyor
Avrupa Parlamentosu: Kavala’ya verilen ceza, Türkiye’nin AB umutlarını tamamen yok etti
Osman Kavala’dan AİHM kararı yorumu: Yargı mensuplarına güç vereceğine inanıyorum

AKPM şimdilik devreye girmeyecek

AİHM kararlarının infazı Komite tarafından denetleniyor. Bakanlar Komitesi, AİHM’nin 10 Aralık 2019 tarihli Osman Kavala kararı yerine getirilmediği gerekçesiyle 2 Şubat 2022 tarihinde Türkiye hakkında “ihlal prosedürü” adı verilen süreci başlatmış, bu kapsamda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini AİHM’ye sormuştu.  AİHM 11 Temmuz 2022 tarihinde Osman Kavala kararının yerine getirilmediğine hükmetti.

Komitenin kararında, Osman Kavala serbest bırakılmadıkça Türkiye’nin “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerini ve hukuk devleti ilkelerini ihlale devam edeceği” de belirtildi, ancak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) dosyada devreye girmesine yönelik bir eğilim benimsenmedi.

Kavala’nın avukatları bu yıl ocak ayında AİHM’e “hak ihlali” gerekçesiyle yeni bir dava başvurusu yapmıştı.

Demirtaş için derhal tahliye çağrısı

Bakanlar Komitesi bu hafta Selahattin Demirtaş hakkındaki son AİHM kararını da ele aldı. Komite, AİHM kararı gereği Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi ve durumunda değişiklik olmaması halinde Haziran 2024’teki oturumlarında ikaz niteliğinde bir ara karar alacağı mesajı verdi

You may also like

Comments

Comments are closed.