Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Değirmenler Vadisi – Eda Uysal

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Değirmenler Vadisi

Değirmenler Vadisi, “birbirine benzeyen” erkeklerin, kadınların ve çocukların yaşadığı bir yerdir. Bir gün herşeyi kusursuz yapan “Makineler” oraya gelir ve insanlar adına herşeyi yapmaya başlarlar. Hayal kurmalarına bile gerek kalmayan insanlar istedikleri herşeye bir tuşla ulaşırlar. Zamanla vadiye adını veren rüzgarla çalışan değirmenler unutulur, rüzgar bir daha o vadiden hiç esmez.

Köyün terzisi Anna bu duruma çok üzülür çünkü herşeyi mükemmel yapan makineler yüzünden hiçbir işi kalmaz. Anna “ denizlerden danteller işlediğini, yıldızlardan düğmeler diktiğini, bulutlardan montlar yaptığını hayal ettiği” günleri özlemektedir. Bir gece makineler tüm halkı uyuttuğunda, Anna hayal etmeyi unutmayan bir başka kişiyle karşılaşır. Aslında bir dev olan Bay- Kuş takma kanatları ile uçmayı hayal etmektedir. Anna yalnız olmadığını öğrenince umutlanır. Makineler gelmeden önce insanların gerçekleşmesini diledikleri şeyleri fısıldadıkları yer olan “Püf Çiçeği Bahçesi” ne gidip bir püf çiçeğini üfleyerek Bay- Kuş’ un uçmasına yarayan bir kıyafet dikebilmeyi diler…

Arjantinli yazar Noelia Blanco’nun yazıp Valeria Docampo’ nun büyüleyici resimleriyle süslediği Değirmenler Vadisi her koşula rağmen düşlemenin ve bir hedefe ulaşmak için harcanan emeğin önemini doğa üzerinden ilişkilendirerek verir. Teknolojik hayatın getirileri ile emeğe duyulan saygının azalması ve doğa katliamlarının artmasını alt metinlerle zarif bir şekilde işler. Makinelerle kuşatılan insanların doğaya ve düşe dönmeleri gerekliliğini savunur.

Hikayenin sonunda Anna’nın dileği gerçekleşir mi, rüzgarlar geri gelir mi? Değirmenler çalışmaya, insanlar hayal kurmaya yeniden başlar mı? Tüm bunların cevabını Değirmenler Vadisi’ nde okurken bir püf çiçeğinin rüzgarla uçuşan tüylerini izler, hayatın canlılığıyla gözlerimiz kamaşır ve unuttuğumuz hayal kurma yetimiz  canlanır.

Püffff…

Yazan: Noelia Blanco

Resimleyen: Valeria Docampo

Çeviren: Gülce Göycen Karagöz

Yayınevi: Abm Yayınevi

Sayfa Sayısı: 40

6 +

 

Eda Uysal

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.