EkolojiManşet

Birleşik Krallık’ta tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, tabak yasağı başlıyor

0

Birleşik Krallık‘ta tek kullanımlık çatal, kaçık, bıçak, tabak ve strafor tepsi kullanımına getirilen yasağın uygulanmasına 1 Ekim’de başlanıyor.

Yasak kapsamında satıcılar, paket servis restoranları ve diğer ikram servisleri plastik çatal, bıçak, kaşık, strafor tabak ve kaseleri kullanamayacak. Ancak önceden paketlenmiş ve hazır gıdalarda kullanılan plastikler yasak kapsamında değil. Yani lokanta ve paket servisler, gıdaları önceden paketlemek için plastik tabak, tepsi ve kase kullanmaya devam edebilecek.

1 Ekim’den itibaren tek kullanımlık plastikle satış yapan işyerlerine para cezası verilebilecek ve denetimleri yerel yönetimler yapacak.

Tayland yeni yıla plastik poşet yasağıyla girdi
Kanada’da tek kullanımlık plastik yasağı: Kademeli olarak uygulanacak
KKTC’nin tek kullanımlık plastik yasağı

BBC‘nin aktardığına göre, hükümet bu ürünlerin “ambalaj” kapsamına girdiğini ve başka kurallarla düzenleneceğini söylüyor. Bu ambalaj atıklarıyla başa çıkmanın maliyetinin yerel yönetimlerden, ambalaj üreticilerine kaydırılması hedefleniyor.

Sunak Hükümeti, yeni yasağın “2042 yılına kadar, tüm kaçınılabilir plastik atıkları ortadan kaldırma yolculuğunun büyük bir adımı” olduğunu açıkladı.

Çevre aktivistlerine göre, karar ‘yetersiz’

Plastiğin doğada çözünmesi yüzlerce yıl alıyor, suyu kirletiyor ve sera gazı salımına da neden oluyor.

Birleşik Krallık’ta geçen yıl da tek kullanımlık plastik pipetler, karıştırıcılar ve plastik içeren kulak temizleme pamukları yasaklanmıştı. Ancak çevre aktivistleri yeni yasağı, plastik atık sorunuyla mücadelede yeterli olmamakla eleştiriyor.

Plastiklerde gizli toksinler, endüstrinin kirli sırrı: Çözüm geri dönüşüm değil
Mikrodalga fırında saklama kabı kullanımı uyarısı: Plastik atom bombasından farkı yok
Mikroplastikler bulutlarda: Bulut suyunda litre başına 6,7 ila 13,9 tane mikroplastik tespit edildi

Greenpeace UK‘den plastik atık aktivisti Anna Diski, “Sadece birkaç tek kullanımlık plastik ürüne birkaç yılda bir sembolik yasaklar getirmek… sorunun boyutuna kıyasla tamamen yetersiz” diyor: “Bu bölük pörçük yaklaşım yerine, hükümet sorunun kaynağına inmeli ve üretilen plastiğin boyutunu azaltmaya yönelik ciddi bir strateji geliştirmeli.”

Çevre Bakanı Rebecca Pow’a göreyse hükümet “yeşil ambalaja geçiş” konusunda son dokuz aydır endüstri ile yakın çalışıyor.

Paket servis dağıtımı yapan en büyük şirketlerden Just Eat’in yaptırdığı araştırmaya göre, halkın yüzde 70’i hükümetin plastik kullanımı konusunda daha fazla adım atması gerektiğini düşünüyor ve yüzde 73’ü plastik paket servis kutularının yasaklanmasını destekliyor. Firmanın küresel sürdürülebilirlik müdürü Robin Clark da ülkedeki paket servis endüstrisinin her yıl yaklaşık 500 milyon tek kullanımlık plastik kutu kullandığını belirtiyor. Şirket hükümete sürdürülebilir ambalaj alternatiflerinin yaygınlaştırılması, ve hem işyerleri hem de halk için daha ulaşılabilir kılınması çağrısı yapıyor.

Resmi verilere göreyse Birleşik Krallık’ta  her yıl 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve 4 milyardan fazla çatal ve bıçak kullanılıyor; kişi başına her yıl ortalama 18 adet tek kullanımlık plastik tabak ve 37 adet plastik çatal bıçak düşüyor.

Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı‘na (DEFRA) göre bunların sadece yüzde 10’u geri dönüştürülüyor.

BM Plastik Anlaşması sıfır taslağı bize ne anlatıyor?
Plastikler temizlemekle biter mi?

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.