EkolojiManşet

Mikroplastikler bulutlarda: Bulut suyunda litre başına 6,7 ila 13,9 tane mikroplastik tespit edildi

0

Japonyalı  bilim insanları test ettikleri her bir litre bulut suyunda 6,7 ila 13,9 adet mikroplastik bulunduğunu tespit etti. Araştırma, mikroplastiklerin bulutlara dek eriştiğini ve muhtemelen iklimi henüz tam olarak anlaşılamayan şekillerde etkilediğini doğruladı.

Environment Chemistry adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında Fuji ve Oyama dağlarının zirvelerine inen sisten su örnekleri toplandı. Daha sonra fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek için örneklere gelişmiş görüntüleme teknikleri uygulandı. İnceleme sonucunda havada, boyutları 7,1 ve 94,6 mikrometre arasında değişen dokuz farklı türde polimer ve bir tür kauçuktan oluşan mikroplastikler olduğu tespit edildi.

Araştırmanın başyazarı Waseda Üniversitesi‘nden Hiroshi Okochi, dün  çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Plastik hava kirliliği’ sorunu proaktif bir şekilde ele alınmazsa, iklim değişikliği ve ekolojik riskler gerçeğe dönüşebilir ve gelecekte geri dönüşü olmayan, ciddi çevresel hasara neden olabilir” dedi.  Okochi, mikroplastiklerin üst atmosfere ulaştıklarında ve güneş ışığından gelen ultraviyole radyasyona maruz kaldıklarında bozunarak sera gazlarına katkıda bulunduklarını da ekledi.

Endüstriyel atıklardan, tekstil ürünlerinden, sentetik araba lastiklerinden, kişisel bakım ürünlerinden ve diğer kaynaklardan gelen 5 milimetrenin altındaki plastik parçacıklar olarak tanımlanan mikroplastikler, kadar balıklarda, Kuzey Kutbu deniz buzunda ve dağların zirvelerindeki karlarda, insan ve hayvan kanında ve sütünde ve pek çok yerde tespit edildi.  Ancak bunların bu kadar çeşitli yerlere taşınma mekanizmaları belirsizliğini koruyordu ve özellikle havadan mikroplastik taşınmasına ilişkin araştırmalar sınırlı sayıdaydı. Yazarlar, de “Bildiğimiz kadarıyla bu, bulut suyunda hava yoluyla taşınan mikroplastiklere ilişkin ilk rapor” değerlendirmesi yaptı.

Mikroplastikler, bulutların önemli bir bileşeni oldu’

Waseda Üniversitesi ise yaptığı açıklamada”mikroplastiklerin hem insanlar hem de hayvanlar tarafından yutulduğunu veya solunduğunu ve akciğer, kalp, kan, plasenta ve dışkı gibi birçok organda tespit edildiğini” hatırlatarak, “Bu plastik parçaların on milyon tonu okyanusa karışıyor, okyanus serpintileriyle birlikte serbest kalıyor ve atmosfere karışıyor. Bu da mikroplastiklerin bulutların önemli bir bileşeni haline gelmiş olabileceğini, yediğimiz ve içtiğimiz neredeyse her şeyi ‘plastik yağmuru’ yoluyla kirlettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalar, mikroplastiklerin yaygın çevresel zararın yanı sıra kalp ve akciğer sağlığının yanı sıra kanserler üzerinde de çeşitli etkilerle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Antarktika’nın yeni yağmış karında ilk kez mikroplastik tespit edildi
Hollanda’daki çiftlik hayvanlarının etinde, sütünde ve kanında mikroplastik tespit edildi
Araştırma: Kağıt bardaklardan sıcak içeceklere ve suya mikroplastik geçiyor
‘Balinalar her gün milyonlarca mikroplastik yutuyor’
‘Mikroplastikler insan vücudunda genetik bozukluklara yol açıyor’
İzmit Körfezi’ndeki her 10 balıktan dördünde mikroplastik tespit edildi
Kullandığımız tüm şekerlerde mikroplastik çıktı

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.