EnerjiDünyaManşet

Birleşik Krallık’ın yeni enerji stratejisi açıklandı: Daha fazla nükleer, petrol ve gaz

0

Birleşik Krallık (UK) hükümeti yeni enerji stratejisini açıkladı. Ülkeyi enerji alanında “daha bağımsız” hale getireceği belirtilen plana göre, mevcut nükleer santrallere sekiz adede kadar yeni nükleer reaktör ekleniyor.

“Enerji bağımsızlığını artırmayı” ve Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaliyle birlikte artan fosil yakıt fiyatlarına karşı “enerji güvenliğini” sağlamayı amaçlayan plan rüzgar, güneş ve hidrojen enerjisi üretimini artırmayı da öngörüyor.

BBC‘nin aktardığına göre, hükümetin yeni planı kapsamında 2030 yılına kadar UK’nin elektrik üretiminde düşük karbonlu kaynakların oranı yüzde 95’i bulabilir.

Başbakan Boris Johnson, “Strateji, kontrol edemediğimiz değişken uluslararası fiyatlara maruz kalan enerji kaynaklarına bağımlılığımızı azaltacak. Faturaları düşürürken, İngiltere’nin kendi kendine yetmesini sağlayacak” dedi.

İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng ise “Kuzey Denizi’ndeki enerji üretimini en üst seviyeye çıkarırken, ucuz ve yenilenebilir kaynaklar ile nükleer kapasitemizi artırmak, önümüzdeki yıllarda enerji bağımsızlığımızı sağlamanın en iyi ve tek yoludur.” diye konuştu.

Yeni enerji stratejisi şu başlıklara odaklanıyor:

  • NÜKLEER: Hükümet, mevcut nükleer enerji santrallerine sekiz adede kadar yeni nükleer reaktör inşa ederek İngiltere’nin petrol ve gaza olan bağımlılığını azaltmayı planlıyor. Plana göre, 2050 yılına kadar nükleer enerji üretiminin 24 gigawatta (GW) kadar çıkabileceği öngörülüyor.  Bu miktar tahmin edilen elektrik talebinin yüzde 25’ini karşılıyor. Nükleer hedefi için Büyük Britanya Nükleer adlı yeni bir birimin kurulacağı duyuruldu.
  • RÜZGAR: Hükümet, yeni offshore rüzgar çiftliklerinin onay sürecini hızlandırmak üzere planlama yasalarında reform yapmayı hedefliyor. Hükümet karadaki rüzgar çiftlikleri içinse türbinlere ev sahipliği yapmak isteyecek topluluklarla ortaklıklar geliştirmek istiyor. Bunun karşılığında topluluklara daha ucuz enerji faturası garantisi teklif edilecek.
  • HİDROJEN: Hidrojen üretimine yönelik hedefler ikiye katlanıyor. Hidrojenin endüstriyel kullanımın yanı sıra elektrik, ulaşım ve potansiyel olarak ısıtma için daha temiz enerji sağlamaya yardımcı olacağı düşünülüyor.

  • GÜNEŞ ENERJİSİ: Hükümet, mevcut güneş enerjisi kapasitesini 2035 yılına kadar beş kata kadar artırmayı planlıyor. Bunun için evlere ve ticari binalara güneş panelleri kurmayı kolaylaştıracak reformlar öngörülüyor.
  • PETROL VE GAZ: Kuzey Denizi‘ndeki projeler için yaz aylarında yeni bir lisans dönemi başlatılıyor. Yeni bir lisanslama turuyla petrol ve gaz üretimini hızlandırma planları da var. Hükümet, bu yakıtların enerji güvenliği için önemini kabul ettiğini ve “İngiltere’de gaz üretmenin, yurtdışından ithal edilenden daha düşük karbon ayak izine sahip olduğunu” söyledi.
  • ISI POMPALARI: Gaz talebini azaltan İngiliz ısı pompalarını üretmek üzere 30 milyon sterlinlik bir “ısı pompası yatırım hızlandırıcı yarışması” düzenlenecek.

Çevre örgütleri ve aktivistlerden tepkiler

BBC‘nin çevre analisti Roger Harrab,  çevre örgütleri ve aktivistleriyle enerji uzmanların, hükümetin yeni binaların yalıtımı sayesinde enerji tasarrufu yapma konusunda yeni politikalar önermemesini eleştirdiğini söylüyor. Uzmanlar enerji verimliliğinin faturaları ve karbon emisyonlarını hemen azaltacağından hareketle enerji güvenliğini iyileştirmenin en ucuz yolu olduğunu savunuyor.

Başbakanlık Ofisi’nden bir yetkili ise yeni stratejinin artık bir enerji tedariki stratejisi olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Aktivistler, yeni planda Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz aramayı taahhüt etmesine de öfkeli. Buna karşın offshore rüzgar enerji üretiminde onay sürecinin hızlandırılması olumlu karşılanıyor, ancak planda aynı destek karadaki rüzgar santralleri için sunulmuyor. 

Nükleer kapasitesini artırma kararı ülkede farklı tepkilerle karşılandı. Bazı çevre örgütleri nükleeri bu kadar benimsemenin çok tehlikeli olduğunu belirterek her  kentin kendi mini reaktörüne sahip olabileceği yolunda dalga geçiyor. 

Ancak nükleerin, enerji üretiminin bir bölümünü karşılaması gerektiğine inanan iklim savunucuları da bulunuyor.

Yeşiller: İnsanlar ve iklimin ihtiyaçlarına hizmet etmiyor

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Adrian Ramsay, yeni stratejinin “insanların veya iklimin ihtiyaçlarına hizmet etmediğini” söyledi. Ramsay, “Hükümet, enerji faturaları ve gerçek iklim eylemi konularında endişeli olsaydı, karadaki rüzgar projeleri için daha ileri giderdi” dedi.

Enerji piyasalarını düzenleyen Ofgem kurumunun eski başkanı Dermot Nolan ise “Bu kararların çoğunun etki etmesi uzun zaman alacak ve kısa vadede fosil yakıtlara bağımlı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Nolan, enerji verimliliğine, yalıtıma, konutların kalitesini iyileştirmeye yeterince odaklanılmamasının “kaçırılmış bir fırsat” olduğunu söyledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin eski liderlerinden olan, partinin iklim politikaları sorumlusu Ed Miliband ise “Hükümetin enerji statejisi kargaşa içinde. Yeni strateji bugün enerji faturası kriziyle karşı karşıya olan milyonlarca aileye hiçbir çözüm getirmeyecek” yorumunu yaptı.

Liberal Demokrat Lideri Sir Ed Davey  planları “tamamen umutsuz” olarak nitelendirirken, İskoç Ulusal Partisi‘nden Stephen Flynn bunu “kaçırılmış bir fırsat” olarak nitelendirdi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.