EnerjiManşet

Belçika 40 yaşındaki Tihange 2 nükleer reaktörünü kapatıyor

0

Belçika, Huy şehrinde bulunan Tihange 2 nükleer reaktörünün faaliyetini bugün yerel saatle 23.59’da kalıcı olarak durduracağını açıkladı.

Faaliyetine 1983’te başlayan nükleer reaktörün elektrik şebekesine bağlantısı 40 yılın ardından sona erecek.

Belçika’da geçmişteki hükümetlerin aldıkları kararlar doğrultusunda hazırlanan nükleerden çıkış yasası nedeniyle kapatılacak olan Tihange Nükleer Santrali‘nin üç reaktöründen biri olan Tihange 2 reaktörü, yıllık 1055 megavatsaatlik elektrik üretim kapasitesine sahipti.

Belçika’da Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde dört adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de üç adet olmak üzere toplam yedi reaktör faaliyet gösteriyordu.

Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, normal şartlarda ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyordu.

‣ Belçika, enerji krizi nedeniyle nükleer santralleri kapatmaktan vazgeçti
‣ Belçika nükleer enerjiyi bırakma kararından Ukrayna’nın işgali sebebiyle vazgeçebilir

Nükleerden çıkışta geri adım

Belçika hükümeti, RusyaUkrayna Savaşı öncesinde nükleer güç santrallerinin faaliyetine 2025’te son verilmesi için plan hazırlamıştı. Geçmiş hükümetlerin kararları uyarınca Doel 3 rektörü geçen yıl eylül ayında kapatılmış, Tihange 2 reaktörünün ise 2023’ün şubat ayında kapatılması kararlaştırılmıştı.

‣ Belçika, 2025 yılında ülkedeki yedi nükleer reaktörü kapatmayı planlıyor

Enerji krizi nedeniyle mevcut hükümet, bu reaktörlerin faaliyet süresinin uzatılması için çalışmalar yapmaya başladı. Reaktörlerin operatörleriyle hükümet arasında yapılan görüşmelerde ise bu aşamada kapatma sürecinin ertelenmesinin teknik ve yasal bakımdan mümkün olmadığı, bunun güvenlik riskleri doğuracağı tespit edildi.

Belçika, savaşın başlamasının ardından enerji arz sıkıntısı yaşamamak için daha önce 2025’te kapatmayı planladığı Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süresini 9 Ocak’ta verdiği kararla 10 yıl uzatmıştı.

Faaliyet süreleri uzatılan iki reaktör, ülkenin en son 1985’te inşa ettiği nükleer tesisler olarak biliniyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.