DünyaEnerjiManşet

Belçika, 2025 yılında ülkedeki yedi nükleer reaktörü kapatmayı planlıyor

0

Belçika, 2025 yılında ülkede faaliyet gösteren yedi nükleer reaktörü kapatmakla birlikte aynı zamanda yeni nükleer teknolojilere yatırım yapmayı planlıyor.

Nükleer santrallerin kapatılması sonucunda ortaya çıkan elektrik üretim açığının ise doğal gaz santralleriyle sağlanması planlanıyor.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verilecek

AA’nın Belçika basınına dayandırdığı haberinde, hükümet ortağı siyasi partilerin temsilcileri, ülkenin enerji stratejisini ve nükleer santrallerin durumunu görüştü.

Müzakerelerde, Belçika’daki nükleer güç santrallerinin 2025 yılında faaliyetine son verilmesi planında anlaşıldı.

Ayrıca, ülkede yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verileceği de ifade edilirken, yeni nesil küçük modüler nükleer reaktörlere de yatırım yapılacak.

Belçika Parlamentosu, 2003 yılında nükleer enerji kullanımına son vermeye ve faaliyet sürelerini dolduran reaktörleri devre dışı bırakmaya karar vermişti.

Ancak 2015 yılında ülkede elektrik kesintilerini önlemek için reaktörün faaliyet sürelerinin 10 yıl uzatılması planlandı. Bu doğrultuda reaktörlerin yenilenmesi için ilave mali kaynak aktarıldı.

Belçika’nın Hollanda sınırına yakın Doel Nükleer Santrali’nde dört adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange Nükleer Santrali‘nde de üç adet olmak üzere toplam yedi reaktör faaliyet gösteriyor.

Bu reaktörlerden üretilen elektrik, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.